7.000 bands: de helft valt af

Grote acts als Mumford & Sons, Iggy Pop en Cypress Hill, die dit jaar op Lowlands spelen, hoeven zich al lang geen zorgen over publiek meer te maken, maar de meeste bands zullen nooit verder komen dan achterafzaaltjes met meer barpersoneel dan fans. Hoe gering de kans precies is om met je kleine bandje de top van de muzikale piramide te bereiken, maakt de Amerikaanse website The Pudding duidelijk in een interactieve graphic.

De makers bekeken via concertsite Songkick welke bands in 2013 een optreden gaven in een kleine zaal (maximaal 700 toeschouwers) in New York. Dat waren er 7.000. Vervolgens brachten ze nauwgezet in kaart hoe het de bands vervolgens verging.

De meeste acts vielen al na één show af. Van de zevenduizend bands in de database, had iets meer dan drieduizend tussen 2013 en 2016 nog tenminste twee keer een optreden in New York. Er maar tweeëntwintig bands die zalen haalden waar minimaal 3.000 mensen in konden. Het was de route voor acts als Sam Smith, Chance the Rapper, Chet Faker en Torres.

Het grootste succesverhaal is de Britse band Bastille – ook op Lowlands in augustus –, die binnen een jaar tijd van een kleine club naar de enorme Radio City Music Hall ging als headliner.