Warm welkom NAVO-bataljon

Foto Mindaugas Kulbis / AP

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (rechts) en de Litouwse president Dalia Grybauskaite praten met een soldaat op een legerbasis in Rukla, Litouwen. Dinsdag had daar de welkomstceremonie plaats voor de eerste van vier NAVO-bataljons die in de regio worden opgesteld. Later dit jaar komen er ook extra NAVO-troepen in Polen en de Baltische landen Estland en Letland.

De troepen zijn een antwoord op de annexatie van de Krim door Rusland en de betrokkenheid van het Kremlin bij de strijd in Oost-Oekraïne, die vooral de Baltische landen als bedreigend ervaren. Bij de ceremonie zei minister Von der Leyen de Amerikaanse president Trump te hebben gesproken en „geen twijfel te hebben” aan diens „sterke geloof” in de NAVO.

    • Marnix de Bruyne