Veilig dankzij de fietsairbag

FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Een airbag voor een fietser, die zich opblaast vanuit een kraag, en hoofd en nek omhult als de fietser valt. Die heeft de ANWB, ooit begonnen als wielrijdersbond, samen met elektrischefietsenfabriek Keola vorige week in Nederland geïntroduceerd: de Hövding 2.0. Keola-woordvoerder Adriaan van Bart legt uit dat het een kraag is met een sensor erin, waaruit een met helium gevulde airbag zich snel opblaast zodra de sensor voelt dat de fietser valt. Het apparaat is onder meer in Amerika door Stanford University getest. „Vooral bij schuif- en schraapschade is deze airbag veilig”, zegt Van Bart – veiliger dan een fietshelm, die vooral op een frontale impact berekend is. „Doordat de fietsairbag ook je nek omhult en rechthoudt vergroot dat ook de schokabsortie.” De fietsairbag is ontwikkeld in Zweden, toen daar in 2005 de fietshelm verplicht werd. Twee jonge designstudenten vonden dat maar niks. „Je haar wordt afgedekt enzo. Het gaat ook om ijdelheid”, vertelde mede-oprichter Terese Alstin op CNN. De fietsairbag kost 299 euro. Als hij stuk gaat, krijg je via de ANWB fietsverzekering een nieuwe.