Trump: pers doet bewust geen verslag van aanslagen

Verenigde Staten President Trump ging maandag na zijn aanval op rechters inzake het decreet over immigratie nog verder. Hij viel pers nog harder aan.

In een speech voor militairen op een luchtmachtbasis in Florida deed Donald Trump maandag een verdergaande aanval op de pers dan tot nu toe.

Trump sprak over het gevaar van islamitisch terrorisme voor de VS en noemde een serie aanslagen in de VS en Europa. Vervolgens zei hij: „In veel gevallen wil de zeer, zeer oneerlijke pers hier geen verslag van doen” Hij vervolgde: „Ze hebben hun redenen, en jullie snappen dat.”

Trump gaf geen voorbeelden van aanslagen die door de pers verwaarloosd of genegeerd zijn, evenmin lichtte hij de motivatie toe die de pers daarvoor volgens hem heeft. Later op de dag kwam het Witte Huis met een lijst van 78 aanslagen, gepleegd tussen september 2014 en december 2016, om Trumps bewering kracht bij te zetten. Op de lijst staan zowel grote aanslagen die wereldwijd veel aandacht kregen als kleinere incidenten waarbij niet altijd slachtoffers vielen. Ondertussen zwakte Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer Trumps claim af. „Een protest [tegen Trump] krijgt heel veel aandacht, maar een aanval of een verijdelde aanval krijgt niet per se dezelfde hoeveelheid aandacht.”

Trumps opmerkingen lijken ingegeven door zijn frustratie over het ongeldig verklaren door een rechter van het presidentiële decreet dat onder meer vluchtelingen toegang tot de VS ontzegt. Deze dinsdag zou in San Francisco hierover een hoorzitting zijn. Afgelopen dagen trok Trump in reactie via Twitter de autoriteit van de rechterlijke macht al in twijfel en riep zijn volgers op bij een eventuele aanslag de schuld in de schoenen van de rechtelijke macht te schuiven. „Als er iets gebeurt, geef dan de schuld aan hem [rechter Robart die het decreet bevroor] en het rechtssysteem.”

Breuk met eeuw buitenlands beleid pagina 13Beoogd onderwijsminister Betsy DeVos pagina 13