‘Schokkende cijfers’ over misbruik door priesters Australië

Onderzoek Overheidscommissie

Duizenden Australiërs klaagden over misbruik in de kerk. Decennialang wilde niemand luisteren. Vervolgd werd bijna niemand.

In Australië heeft het overheidsonderzoek naar misbruik in de katholieke kerk tot ontsteltenis en woede geleid. „De cijfers zijn schokkend”, aldus Francis Sullivan, directeur van de waarheidscommissie van de kerk. „Het is tragisch en niet te verdedigen. Als katholieken laten we beschaamd het hoofd hangen.”

Uit het onderzoek van de overheidscommissie blijkt dat 7 procent van de katholieke priesters tussen 1950 en 2010 beschuldigd zijn van seksueel misbruik van kinderen. Bijna niemand werd vervolgd.

Dat blijkt uit gegevens van de kerk, die maandag bekend werden bij het begin van hoorzittingen van de Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse. Het zou gaan om 1.265 priesters.

De overheidscommissie onderzoekt sinds 2013 hoe de Rooms-Katholieke Kerk en andere instellingen reageerden op kindermisbruik.

Vorig jaar zei kardinaal George Pell, de hoogste katholieke functionaris in Australië, al dat de kerk „enorme fouten” had gemaakt en dat het „catastrofaal” was dat de misbruikte kinderen niet werden geloofd. In plaats daarvan werden de verdachte priesters van de ene parochie naar de andere overgeplaatst.

Onderzoek toonde aan dat tussen 1980 en 2015 4.444 mensen beschuldigingen van misbruik hadden aangekaart bij 93 katholieke instellingen. Het meeste misbruik kwam voor bij ordes die scholen hadden of tehuizen voor kwetsbare kinderen.

De gemiddelde leeftijd van misbruikte meisjes was 10,5 jaar. Bij misbruikte jongens was 11,6 jaar.

De kerk onderzocht tien religieuze instellingen en 75 kerkelijke instituties. Het onderzoek ging over priesters, niet-gewijde broeders en zusters evenals ‘burgerpersoneel’.

Wereldwijd misbruik in de Katholieke Kerk kwam in 2002 aan het licht, toen werd ontdekt dat bisschoppen in Boston en omgeving priesters die kinderen hadden misbruikte overplaatsten van de ene parochie na de andere en hen niet uit de kerk zetten. Nederland en veel andere landen volgden in het vorige decennium. (Reuters, AP)