Recensie

Reusachtige pinguïns opblazen om de wereld te redden

Zoals de meeste retrogames maakt Evil Factory gretig gebruik van aloude spelclichés. Hoeveel kun je er ontdekken? Nadat een kwaadaardig wereldrijk is verslagen door een bondgenootschap van geallieerden, waant iedereen zich veilig in een nieuwe tijd van vrede. Maar wacht! Op de Zuidpool blijken de slechteriken een chemische oorlogsfabriek te hebben gebouwd. Tijd om een enkele explosievenexpert erop af te sturen om voor eens en altijd een einde te maken aan het kwaad. Toch verrast Evil Factory van uitgever Nexon, bekend van het verslavende freemium Massive Multiplayer Online Game DominNations. Het is alsof je Bomberman in de rol dwingt van Metal Gear Solid’s Solid Snake (zowel de oude NES- versie als de meest recente incarnaties). Maar je blaast vijanden, zoals een reuzenpinguïn of walrus, op met strategisch geplaatste dynamietstaven. De vele knipogen naar andere games zijn grappig (de radiogesprekken met de naïeve analist lijken op die uit Metal Gear), de besturing is simpel doch effectief en de levels uitdagend. Niets aan Evil Factory is storend, zelfs niet de in-app aankopen en advertenties.

    • Hans Klis