Ontslag na bespieding komt als een boemerang terug

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week arbeidsrecht: bespieding en eerlijk vinden.

Foto iStock

Ze hadden hem bespied, bij zijn botenverhuurbedrijf, bij zijn huis, zelfs met zijn gezin op de camping. Zijn werkgever had hem drie weken lang laten volgen en filmopnames laten maken.

De man werkte al 18 jaar bij sjorbedrijf International Lashing Service in de Rotterdamse haven. Het laatste jaar had hij steeds meer last van reuma gekregen, waardoor hij deels arbeidsongeschikt was geworden. Door stress over vervangend werk en re-integratie kwam de man uiteindelijk ook met psychische klachten thuis te zitten.

En toen kwamen de geruchten op gang. De man zou zich in zijn eigen bedrijf wel fysiek inspannen, terwijl hij daarvoor bij de bedrijfsarts was afgekeurd. Het sjorbedrijf schakelde een recherchebureau in om vast te leggen hoe de man bootjes aanlijnde, jerrycans sjouwde en schoonmaakte.

Gewapend met de beelden verzocht het sjorbedrijf de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het vertrouwen was weg. Maar de rechtbank Rotterdam draaide de zaak om. Waarom had het bedrijf voor een werknemer die al 18 jaar naar tevredenheid in dienst was, op grond van geruchten een recherchebureau ingeschakeld?

Deze inbreuk op de privacy is volgens de rechter alleen aanvaardbaar bij ernstige verdenkingen. Bovendien was het werk bij het botenbedrijfje niet vergelijkbaar met het zware werk dat hij deed als meewerkend voorman. Het bedrijf had de man op zijn minst opnieuw moeten laten keuren door de bedrijfsarts.

De arbeidsovereenkomst wordt inderdaad ontbonden, maar niet zoals het sjorbedrijf voor ogen had. Het bedrijf moet een ontslagvergoeding van bijna 40.000 euro betalen én een billijke vergoeding van 55.000 euro wegens slecht werkgeverschap.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBROT:2017:434
    • Nelleke Koops