‘Onjuist beeld’ in persbericht Denk

Rechtszaak

Politieke partij Denk wil NRC voor de rechter slepen. Dat maakte de partij dinsdag via een persbericht bekend. Denk beschuldigt NRC ervan niet te willen verschijnen bij een zitting van de Raad voor de Journalistiek, waar de politieke beweging eerder een procedure tegen de krant aanspande. Hiervan is echter geen sprake, stelt de hoofdredactie van NRC. Op verzoek van NRC besloot de Raad voor de Journalistiek de zaak een maand te verplaatsen.

De betreffende zitting was aanvankelijk gepland op 24 februari, maar is verplaatst naar 24 maart. De Raad van Journalistiek heeft dat drie weken geleden al laten weten aan groep Denk, zegt de secretaris van de raad, Daphne Koene.

Denk begon in december een procedure bij de Raad voor de Journalistiek na berichtgeving van NRC over een omstreden vastgoedtransactie van voorzitter Selçuk Öztürk uit de tijd dat hij zakenman was. Öztürk was betrokken bij een omstreden vastgoeddeal met zorginstelling Daelzicht, waarnaar een integriteitsbureau een onderzoek instelde. In december bleek dat het dossier over de vastgoedtransactie vernietigd is, waarna nader onderzoek door de zorginstelling niet kon doorgaan. Volgens Denk is de berichtgeving onjuist en lasterlijk.

De Raad voor de Journalistiek noemt de situatie „uitermate vervelend” en laat bij monde van secretaris Koene weten „not amused” te zijn over het persbericht van Denk.

Koene: „Wij hebben onmiddellijk contact opgenomen met mensen van Denk en ons ongenoegen gedeeld. Het persbericht dat is uitgegeven schetst een onjuist beeld van de gang van zaken. Normaal gesproken communiceren wij niet over zaken die nog in behandeling zijn, maar dit persbericht van Denk heeft ons genoodzaakt dat wel te doen.” (NRC)

    • Clara van der Wiel