Moederbedrijf Nuon heeft veel last van lage stroomprijs

De omzet van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall daalde met 7 procent naar 16 miljard euro.

Windturbines van Vattenfall in de Baltische Zee. Foto Christian Charisius/EPA

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, heeft in 2016 flink last gehad van de lage stroomprijs. De omzet daalde afgelopen jaar met 7 procent naar omgerekend 16 miljard euro. Het nettoverlies kwam uit op 2,7 miljard euro, vergeleken met een tekort van 2,1 miljard euro vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Vattenfall dinsdag publiceerde.

Het staatsbedrijf deed in 2016 afstand van bruinkoolcentrales in Duitsland, ten gunste van wind- en waterkracht. Afboekingen op de centrales drukten de cijfers verder. Zo leverde de verkoop van de Duitse bruinkooltak aan de Tsjechische branchegenoot EPH een flink papieren verlies op.

De verlaging van de uitstoot is niet de enige reden dat Vattenfall overgaat naar duurzame energie, gaf topman Magnus Hall vorig jaar tegenover NRC toe. Hij zet er vooral uit financiële overwegingen op in. Producenten van groene stroom kunnen rekenen op subsidie.

Lees ook het interview met topman Magnus Hall: Vattenfall wil af van bruinkool

Elektriciteit vooral in Nederland goedkoop

De hele energiesector heeft last van lage elektriciteitsprijzen. Vooral de stroomprijs in Nederland is scherp gedaald. In 2016 lagen de prijzen 19 procent lager dan in 2015, volgens de seizoenspresentatie van Vattenfall. In Duitsland bedroeg die daling 8 procent.

Vattenfall publiceert de cijfers van Nuon, in 2009 voor bijna 10 miljard euro overgenomen, niet apart.

    • Menno Sedee