Klerken in Lagerhuis willen van pruiken af – want het paardenhaar jeukt te veel

Klerken in het Britse Lagerhuis.
Klerken in het Britse Lagerhuis. Foto Andrew Gransden

Britse klerken willen van hun pruiken af. De van paardenhaar gemaakte pruiken jeuken te veel. De drie mannen in het Lagerhuis die met de rug naar de voorzitter toe zitten aan de lange tafel, zijn experts op het gebied van procedures en constitutionele zaken.

Maar de jeuk is niet de enige reden dat ze er van af willen. De huidige voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, wil graag dat het Lagerhuis minder stoffig en afschrikwekkend overkomt. Het einde van de pruik betekent een einde aan meer dan 300 jaar traditie.

De klerken zullen naast hun pruik vanaf dit voorjaar ook geen hofkostuum met witte boorden en vlinderdassen meer dragen. Hun toga houden ze nog wel aan.

Bercow besloot zelf geen pruik te dragen, toen hij in 2009 als voorzitter aantrad. Eerdere Lagerhuisvoorzitters droegen de pruik wel. Verder wil Bercow de samenstelling van de klerken veranderen. Als het aan de huidige voorzitter ligt, komen daar ook jongere mannen, vrouwen en etnische minderheden bij.

Het Conservatieve Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg heeft veel kritiek op de ‘moderniseringsplannen’ van Bercow. Rees-Mogg wordt genoemd als mogelijk opvolger van Bercow. Dus herintroduceert hij die jeukende pruiken misschien wel weer.