Israël en Palestijnse gebieden

Omstreden wet door Knesset: nederzettingen gelegaliseerd

De Israëlische Knesset heeft maandagavond ingestemd met een wet die zogenoemde buitenposten bij illegale Joodse nederzettingen in Palestijns gebied legaliseert. Het gaat om vierduizend huizen.

De wet is omstreden, de buitenposten zijn veelal op Palestijnse privégrond gebouwd. Waar alle nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht, waren de buitenposten dat ook volgens Israëlisch recht. Volgens de nieuwe wet worden landeigenaren gecompenseerd voor verlies van land.

De wet wordt fel bekritiseerd. De Britse premier May, bij wie de Israëlische premier Netanyahu maandag op bezoek was, noemde de wet „onbehulpzaam”: zo wordt het moeilijker voor Israëls vrienden het land te blijven steunen. VN-gezant Nickolay Mladenov zei dat de wet „verregaande juridische gevolgen zou hebben voor Israël en het vooruitzicht op vrede sterk is verminderd”. De Israëlische minister Akunis (Wetenschap, Likud) noemde de wet gerechtvaardigd: „Dit hele land is van ons.”

Het is onzeker of de wet zal worden goedgekeurd door het Israëlische Hooggerechtshof, omdat ze ingaat tegen uitspraken over eigendomsrecht. Procureur-generaal Avichai Mandelblit liet al weten dat hij de wet niet kan verdedigen vanwege het niet-constitutionele karakter. (NRC)