Is carnaval belangrijker of debatteren?

Over 35 dagen zijn er Kamerverkiezingen. De spanning over het RTL-debat loopt op.

Carnavalsprioriteiten

GroenLinks-leider Jesse Klaver kreeg dinsdagochtend meteen een bericht van een van zijn neven, met wie hij een appgroep heeft, exclusief over carnaval. „Klaas heeft tenminste zijn prioriteiten op orde!” Wat was er aan de hand? Klaas Dijkhoff, staatssecretaris en officieus campagneleider van de VVD, had in de Brabantse krant BN/DeStem gezegd dat hij het RTL-debat op 26 februari niet gaat kijken. Het is die zondagavond carnaval in Breda, en dat gaat voor. „Ze plannen maar raak, ik hos op de Grote Markt. Dat debat neem je dan gewoon op”, aldus Dijkhoff.

Lang herstellen

Die luxe heeft Klaver, afkomstig uit Roosendaal, niet. Hij „gaat er vanuit” dat hij mee mag doen aan het RTL-debat. Maar zelfs als dat niet zo is, kan hij carnaval zich dit jaar niet permitteren. „Ik ben een fervent carnavaller, maar dat betekent ook dat ik er achteraf van moet herstellen. Daar is in de campagne geen tijd voor. Ik moet fit zijn.”

Onderhandelingspositie

Ook Sjoerd Sjoerdsma, campagneleider van D66 en geboren in Eindhoven, „vreest dat hij het moet laten schieten”. Net als meer zuiderlingen vindt hij de timing van RTL „ongelukkig”. Maar omdat D66 niet vanaf het begin wist of Pechtold mee mocht doen, kon de partij niet onderhandelen, zegt Sjoerdsma. Had Venlonaar Wilders die wel? „Het zou niet de eerste keer zijn dat Wilders een kans om iets voor Limburg te doen laat liggen.”

Kwade opzet

PVV’er Dion Graus, uit Heerlen, weet niet of er is onderhandeld, maar vermoedt wel kwade opzet. De timing is „niet toevallig. (De) PVV heeft in Limburg veel aanhang”, sms’t hij. „Flauwe spelletjes.” RTL ontkent opzet. Met verkiezingen op 15 maart was „de speelruimte” beperkt.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming
    • Emilie van Outeren