‘Vakanties kosten ons zo’n 600 euro per maand’

Verdienen en uitgeven

Pieter ter Berg (33) is mede-eigenaar van webontwikkelaar Qabana. Voor verschillende partijen maakt hij met zijn bedrijf websites en online applicaties. Samen met zijn vrouw en zoon (2) woont hij in Den Haag.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Van een inkoopapplicatie voor de lokale groenteboer, tot een webshop voor een boekhandel of een e-learningsysteem van een ziekenhuis: ik vind het leuk om met vraagstukken bezig te zijn en daar een technische oplossing voor te bedenken. Al jaren houden we ons bij Qabana met zulke klussen bezig. We zijn in die tijd gegroeid, we hebben nu vijf man personeel, maar het is geen start-upverhaal waarbij miljoenen worden geïnvesteerd in een heel snel groeiend bedrijf.

„Als ik ergens in dienst had gezeten, had ik als IT’er het dubbele kunnen verdienen, maar geld is nooit mijn motivatie geweest. Ik vind het belangrijker dat ik elke dag iets kan doen dat ik leuk vind, dat ik mijn eigen puzzels kan oplossen. Ik zou mezelf best meer kunnen uitkeren, maar als bedrijf wil je toch een buffer opbouwen.

„Als ondernemer heb ik mijn arbeidsongeschiktheid gedekt via een broodfonds, maar mijn pensioen is steeds zoiets waarvan ik denk: dat moet ik nog regelen. Als ik nu begin, kan ik namelijk nog enigszins iets opbouwen, over twintig jaar lukt dat niet meer. Het is alleen nog zo ver weg, en ik heb geen vertrouwen in het systeem van je geld onderbrengen bij een andere partij. Dus dan spaar ik liever zelf, maar voor de lange termijn gebeurt dat dus nog niet echt. Wel los ik af en toe wat meer af aan onze hypotheek.”

UIT

‘Mijn vrouw is bezig een eigen zaak op te zeten en verdient daardoor nog niet zoveel. De vaste lasten komen zodoende voor mijn rekening en mijn salaris gaat daardoor ook altijd op. Onze kostenposten zijn niet extreem hoog, maar onze auto kost al snel 100 euro per maand en eigenlijk gebruiken we hem nauwelijks. Ik heb hem wel eens via Snapcar verhuurd, maar dat vond ik veel te veel gedoe. Je moet van alles registreren, vervolgens moet je op de huurder wachten. In een geval kwam diegene uiteindelijk niet opdagen. Al die moeite voor 25 euro per dag, dat heb ik er niet voor over.

„Mijn laatste grote kostenpost was onze trip naar Finland. Mijn vrouw is Fins en al haar familie woont daar, dus we hebben de kerstdagen doorgebracht in het vakantiehuis van haar vader. Lekker met mijn zoontje op de quad over het bevroren meer rijden, zalm, haring en rendier eten en verder helemaal niks doen. Heel fijn. Doorgaans hebben we in Finland weinig kosten, maar een ticket kost al snel 300 euro per persoon.

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Soms moet ik wel zeven kattenbakken verschonen’

Vorig jaar zijn we behoorlijk vaak weggeweest. We gingen namelijk ook met mijn moeder naar Frankrijk, en ik ben jeep gaan rijden met m’n vader en broer op IJsland. Eerder in het jaar gingen we naar Bali. In totaal kostten de vakanties ons zo’n 600 euro per maand. Ik hoop dat die kostenpost dit jaar wat minder hoog uitvalt.”

    • Liza Titawano