Handel

Belangrijkste exportproduct? Niet bloemen, maar machines

Machines en machineonderdelen zijn de belangrijkste exportproducten voor Nederland. Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de belangrijkste exportgoederen van Nederland in de periode 1995 tot 2015. Het gaat hierbij vooral om de export van machines en machineonderdelen voor bijvoorbeeld het vervaardigen van computerchips of machines voor de voedingsindustrie. Die export leverde in 2015 bijna 13 miljard op. Dat is 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Ook aardgas en agrarische producten, waaronder sierteelt en bloembollen, zijn belangrijke exportproducten voor Nederland. De top-10 van meest waardevolle exportproducten (onder meer kunststoffen, metaal en metaalproducties, vlees, zuivel en babymelkpoeder) is in totaal goed voor 48 procent van het bbp en leverde ruim 53 miljard euro op. Het CBS heeft per exporttak gekeken naar het percentage van de totale Nederlandse export in de jaren 1995, 2005 en 2015.

Machines zijn voor de export steeds belangrijker geworden.

In 1995 maakten machines en machineonderdelen 8,9 procent van de totale export uit. In 2015 was dat 11,5 procent. De Nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van export en daarmee kwetsbaar voor veranderingen in de wereld. (NRC)