Groningen ‘eist’ komst van klimaatinstituut

Groningen

Zo’n 4.000 mensen liepen mee in een fakkeloptocht tegen de gaswinning. Hun eis: een generaal pardon voor alle bevingsschades.

Verontruste Groningers lopen mee in een fakkeloptocht door het centrum van de stad om hun stem te laten horen tegen de gaswinning in de provincie door de NAM.
Verontruste Groningers lopen mee in een fakkeloptocht door het centrum van de stad om hun stem te laten horen tegen de gaswinning in de provincie door de NAM. Foto Ferdy Damman/ANP

De gemeente Groningen gaat lobbyen om een internationaal klimaatinstituut naar de stad te halen. Maandag werd bekend dat het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation in Nederland zal worden gehuisvest. De gemeente vindt dat het kabinet het „aan Groningen verplicht is” het instituut in het noorden te vestigen, als compensatie voor de schade in de provincie als gevolg van de gaswinning.

Dat zeiden ambtenaren dinsdagavond, terwijl op de Vismarkt werd geprotesteerd tegen de gaswinning. Een kleine vierduizend mensen – de cijfers komen van de politie – lopen mee met alweer de derde fakkeltocht. Voorop de commissaris van de koning, cabaretier Freek de Jonge, burgemeesters; daarachter raadsleden, hoogleraren, gedupeerde Groningers, gasbevingsvluchtelingen die zijn uitgekocht door gaswinner NAM. Achteraan actievoerders van Schokkend Groningen met twee trekkers. „Nee, we hebben dit keer geen eieren en tomaten bij ons”, zegt Erik Gerritsen. In 2014 bekogelden ze daarmee het gemeentehuis van Loppersum.

Lees meer over de fakkeltocht: ‘Als de politiek het laat afweten, moet de massa het doen’

De demonstranten zijn dit keer gekomen tot een eensgezind lijstje keiharde eisen aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en de NAM over de gaswinning in Groningen. Nieuwe eis daarop: er moet een ‘generaal pardon’ komen voor alle bevingsschades die in behandeling zijn genomen. Het gaat, volgens informatie op de website van NAM, in totaal om 11.220 schadegevallen waarover nog niet is beslist of er een schadevergoeding voor wordt betaald.

Clubtenue is verboden tijdens de demonstratie – dus SP-leider Emile Roemer en CU-voorman Gert-Jan Segers dragen geen partijkleding. Maar Groninger vlaggen zijn er des te meer. Freek de Jonge staat op het podium, hij somt het eisenlijstje op. Bij elk punt stijgt vanaf de Vismarkt gejuich op. De gaskraan moet zo snel mogelijk dicht. Er moet een uitkoopregeling komen voor iedereen die het gasbevingsgebied wil verlaten. Het gasgebouw moet worden ontmanteld.

Na afloop zijn Freek en zijn vrouw Hella de Jonge tevreden. „Mijn jas is in brand gevlogen, maar dat kan me niet schelen”, zegt zij.

    • Wubby Luyendijk