Geert Wilders (PVV) gaat met trucfoto hard en persoonlijk de campagne in

Nepnieuws

De lijsttrekker van de PVV zorgt met een faketweet voor een primeur in de campagne. ‘Slachtoffer’ Pechtold (D66) overweegt aangifte te doen.

De flirt met nepnieuws heeft nu ook de Nederlandse verkiezingscampagne bereikt. Op maandagochtend verstuurde PVV-leider Geert Wilders via Twitter een gemanipuleerd beeld van Alexander Pechtold. Op de ‘foto’ staat de D66-lijsttrekker tussen bebaarde moslims die borden omhoog houden met teksten als ‘Sharia for the Netherlands’. „Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen”, schreef Wilders erbij. „Is dit de volgende stap?”

Aanleiding voor Wilders’ tweet waren uitspraken van de Amsterdamse D66-wethouder Simone Kukenheim. Zij suggereerde dit weekend dat de hoofdstad zich zou moeten afscheiden van Nederland als Wilders premier wordt.

Pechtold noemt Wilders’ actie „onacceptabel” en „je reinste ophitserij”. Hij overweegt aangifte te doen. Volgens hem zou Wilders’ tweet „mensen op verkeerde ideeën kunnen brengen”. Onlangs werd een man uit Groningen veroordeeld tot vier weken celstraf omdat hij Pechtold met de dood had bedreigd.

Nieuw was het gemanipuleerde plaatje dat Wilders verstuurde niet: Pechtold en de shariamannen circuleren al sinds 2009 op het internet. Wilders’ tweet was ook zo geformuleerd dat hij het verwijt van nepnieuws zou kunnen ontkennen.

Toch is dit een opmerkelijk moment in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen: de leider van de grootste partij in de peilingen die onjuiste informatie op sociale media zet over een collega-lijsttrekker.

Niet alleen heeft Wilders daarmee de campagne weer een slag harder en persoonlijker gemaakt. Zijn actie toont ook aan dat nepnieuws ook in de Nederlandse verkiezingscampagne een rol kan gaan spelen.

Nepnieuws in politiek pagina C9