Enkele reis Amsterdam

Immigratie

Het gezin van Mohamad en Abeer reisde via Heumensoord naar de Mauritskade. Fotograaf Maurice Boyer volgde hen op hun reis door Nederland.

Vluchtelingen. De afgelopen twee jaar moest iedereen daar iets van vinden. Er zijn Nederlanders die zich met hart en ziel inzetten om de tienduizenden mensen uit met name Syrië en Eritrea te helpen. Andere Nederlanders protesteerden juist met kracht tegen de komst van asielzoekerscentra. Daartussen zit niet veel. Leek het.

Hoe het echt zit, merk je pas als je zelf met vluchtelingen in contact komt. Dat deed de Amsterdamse fotograaf Maurice Boyer. In de grootste opvanglocatie van Nederland, Heumensoord in de bossen bij Nijmegen, ontmoette hij in maart vorig jaar Mohamad (43), Abeer (38) en hun kinderen: Tima (8) en Hamza (6). En Lara (20) uit het eerste huwelijk van Abeer.

Ze komen uit Damascus waar Mohamad als binnenhuisarchitect werkte. In 2015 laten ze alles achter en vluchtten via Turkije naar Nederland.

Als het gezin een tijdelijke verblijfsvergunning krijgt, verlaten ze Heumensoord en volgt Boyer hen naar Amsterdam. Zij komen terecht in Amsterdam-Oost, waar vrijwilligersorganisatie Gastvrij Oost 31 Syrische statushouders opvangt in een oud kantoorgebouw aan de Mauritskade.

Voor het gezin is Amsterdam een enorme vooruitgang. Ze hebben met hun vijven één grote kamer. Een zegen is de keuken. De bewoners kunnen weer zelf koken. Er worden twee kookploegen gevormd: de Syriërs uit Damascus, en de Syriërs uit Aleppo. Damascus en Aleppo koken om beurten. Wie kookt het lekkerst?

Na enkele maanden krijgt het gezin van Mohamad een huis in Amsterdam-Watergraafsmeer. Inmiddels ligt er laminaat, de muren zijn wit, de bank is strak en licht. Een nieuw thuis.