Woningverhuur

Amsterdam legt recordboete op voor verhuur via Airbnb

De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van 297.000 euro opgelegd voor de illegale verhuur van Amsterdamse panden via verhuurplatform Airbnb. Dat bevestigt de gemeente. Zij kwam achter de verhuur door een tip op een meldingslijn voor overlast. De boete is voor twee bedrijven: een eigenaar van elf panden in de Amsterdamse Kerkstraat, die de appartementen via Airbnb te huur aanbood, en sleutelbedrijf Iamb&b. Dat bedrijf regelt voor een bepaald percentage van de opbrengst de verhuur, de sleutelafgifte en de schoonmaak voor de pandeigenaar. Beide bedrijven kregen een boete van 13.500 euro per pand opgelegd, in totaal 297.000 euro.

Airbnb, waarvan de twee bedrijven gebruik maken, heeft geen boete gekregen. De woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) zegt desgevraagd dat Airbnb als tussenpersoon niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn gebruikers. Het is niet toegestaan een appartement meer dan zestig dagen per jaar te verhuren. Dit gebeurde wel. De panden mogen per direct niet meer als zogeheten short stay- locaties worden verhuurd. (NRC)