Twee weken president Trump in tijdschriftcovers

Meerdere opiniebladen namen met scherpe covers afstand van de Amerikaanse president.

Twee weken is niet heel lang, maar voor Donald Trump waren veertien dagen presidentschap voldoende om met geruchtmakende uitspraken, decreten en tweets de internationale opiniebladen genoeg inspiratie te geven voor een reeks messcherpe covers. Sommige daarvan brachten op hun beurt ook de nodige reacties teweeg. NRC verzamelde de meest in het oog springende covers.

Der Spiegel

Twitter avatar DerSPIEGEL DER SPIEGEL Der neue SPIEGEL. Ab jetzt zum Download und ab morgen im Laden erhältlich: https://t.co/qv6ihBqCQm https://t.co/xtfI9YL2yW

De meeste ophef ontstond over de cover van het Duitse blad Der Spiegel. We zien de 45ste president van de Verenigde Staten nadat hij, als ware hij een extremist van IS, met een hakmes het Vrijheidsbeeld onthoofd heeft. ‘America First’, sinds zijn inauguratie Trumps voornaamste slogan, is de enige tekst die de pagina siert. De connotatie is duidelijk: met zijn patriottistische beleid beukt Trump de grondvesten onder de Amerikaanse liberty vandaan.

Er kwamen veel negatieve reacties, en niet alleen uit de hoek van de Trumpfans. “Precies wat Trump nodig heeft: een vervormd beeld van hemzelf, dat hij kan gebruiken ter ondersteuning van het verwrongen beeld dat hij zelf creëert van de pers”, schreef bijvoorbeeld de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Die Welt vond dat de afbeelding ‘de journalistiek beschadigt’. Alexander Lambsdorff, de vicepresident van het Europees Parlement, sprak van een ‘smakeloze’ cover.

Der Spiegel-hoofdredacteur Klaus Brinkbäumer verdedigde de cover tegenover persbureau Reuters.

“We willen laten zien waar het hier echt om gaat. Het gaat om democratie, om vrijheid, vrije pers, onafhankelijke rechtspraak. Deze zaken lopen serieus gevaar. Dus we verdedigen de democratie… Leven we in ernstige tijden? Ja.”

Village

Twitter avatar VillageMagIRE Village Magazine Village February out today, Friday. Cover and editorial: why taking #Trump out would be unethical https://t.co/Wr2lmgTtvx

Het Ierse blad Village kwam met een nog gewaagdere voorkant, waarop het net lijkt alsof een sluipschutter Trump onder vuur neemt. Eronder prijkt de onheilspellende tekst ‘WHY NOT’. Wordt hier nu gesuggereerd dat Trump moet worden vermoord? Nee, het artikel achter de cover blijkt juist uiteen te zetten waarom dat géén goed idee is.

Op Twittter werd de coverafbeelding niettemin scherp veroordeeld.

Twitter avatar Catty1316 SuspiciousCat Wow, just how sick is this?
#Trump #Village https://t.co/ao1uwZB8PE
Twitter avatar bluelivesmtr Blue Lives Matter More reprehensible acts from degenerates with a warped sense of entitlement. SAD!
#MAGA #POTUS https://t.co/KAh5DwgeJW

The Atlantic

Twitter avatar TheAtlantic The Atlantic Just posted: How to Build an Autocracy, our latest cover story by @davidfrum https://t.co/4MO161vEEn https://t.co/BjqBdOpchb

The Atlantic publiceerde in het meest recente nummer een lang verhaal over de manieren waarop Trump mogelijk de Amerikaanse democratie kan beschadigen. De cover beeldt Trump op de rug af, terwijl hij een grote mensenmassa toespreekt. Het is een grauwe plaat, die het beeld oproept van een volksmennende dictator.

The New Yorker

Twitter avatar NewYorker The New Yorker An early look at next week’s cover, “Liberty’s Flameout,” by John W. Tomac: https://t.co/qPXqZjuW1q https://t.co/Uu6Hx4QdIC

Net als Der Spiegel, kiest The New Yorker het Vrijheidsbeeld als symbool voor de aanval van Trump op de Amerikaanse rechtsstaat. Alleen doet het blad dat wellicht op een meer ingetogen wijze. De - tekstloze - cover is even simpel als veelzeggend: de vlam van Lady Liberty is gedoofd. Een dun straaltje rook kringelt omhoog.

Bloomberg Businessweek

Twitter avatar BW Businessweek NEW COVER: Stability is good for business. Donald Trump’s whims threaten it https://t.co/c9wNJcY3Km https://t.co/mY5b0a833l

Met zijn decreten doet Donald Trump wat hij heeft beloofd, zoveel is inmiddels duidelijk. Zakenblad Bloomberg Businessweek steekt de draak met de dadendrang van de voormalige vastgoedmagnaat. Het tijdschrift toont op zijn voorkant Trump, die een zojuist ondertekend decreet aan de pers toont. Alleen heeft Bloomberg de tekst veranderd: Insert hastily drafted, legally dubious, economically destabilizing executive order here. Oftewel, Trump maakt er met zijn ondoordachte bevelen een rommeltje van.

Hitler

Trumpcovers mogen momenteel in zwang zijn - het was natuurlijk niet voor het eerst dat de zakenman het onderwerp is van spraakmakende tijdschriftomslagen. Zo leek de manier waarop Time Trump eind vorig jaar afbeeldde behoorlijk veel op de compositie met Adolf Hitler die ooit op de voorkant van het blad prijkte. En dan was de M uit Time ook nog eens zo gepositioneerd dat The Donald duivelshoorntjes leek te hebben. Der Spiegel had Trump ook al eens op de omslag, en wel als meteoriet die voor het Ende der Welt zou zorgen.

En die onthoofding van het Vrijheidsbeeld? Ook al gedaan, in 2015 door de New Yorkse krant Daily News.

Twitter avatar TIME TIME Donald Trump is TIME’s Person of the Year 2016 #TIMEPOY https://t.co/5pTGOksevE https://t.co/N8BtqTu9Nl
Twitter avatar NYDailyNews New York Daily News Early look at tomorrow’s Page 1…
TIME TO SPEAK UP: https://t.co/Ekwxztt3TI
SOUND FAMILIAR? https://t.co/vfd5DZNcyW https://t.co/NndeGUW3fv
    • Vincent Sondermeijer