Tennis

Canada gediskwalificeerd na uithaal van Shapovalov

De Canadese tennisser Denis Shapovalov is diep door het stof gegaan voor zijn gefrustreerde uithaal tijdens de ontmoeting voor de Davis Cup met Groot-Brittannië in Ottawa. De zeventienjarige Wimbledonkampioen bij de junioren sloeg de bal na een verloren servicegame keihard weg en raakte per ongeluk de scheidsrechter vol in het gezicht. Diskwalificatie was het gevolg. „Mijn gedrag was onaanvaardbaar en ik schaam me vreselijk. Ik beloof dat dit de allerlaatste keer was dat ik zoiets heb gedaan”, zei hij.

Shapovalov stond in de beslissende vijfde partij met 6-3, 6-4 en 2-1 achter tegen de Brit Kyle Edmund, toen de frustratie bezit van hem nam. Umpire Arnaud Gabas kreeg de bal zo hard op zijn oog, dat hij voor behandeling naar het ziekenhuis moest. De Britten, winnaar van de Davis Cup in 2015, kregen de zege toegewezen. „Ik mag dit nooit meer doen. Ik heb ook mijn team en mijn land enorm laten vallen”, zei Shapovalov. De Internationale Tennisfederatie (ITF) zei in een verklaring dat Shapovalov de umpire niet opzettelijk trof. (ANP)

    • Rob Schoof