Recordboete van 3 ton voor illegale Airbnb’s

De boete is voor een pandeigenaar en een bedrijf dat de verhuur en sleutelafdracht regelt. Verhuurplatform Airbnb heeft geen boete gekregen.

Toeristen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van 297.000 euro opgelegd voor de illegale verhuur van Amsterdamse panden via Airbnb. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam. De gemeente kwam bij de zaak door een tip via de meldingslijn voor overlast.

De boete is voor twee bedrijven. Een eigenaar van elf panden in de Amsterdamse Kerkstraat die de appartementen via Airbnb te huur aanbood, en sleutelbedrijf Iamb&b. Dat bedrijf regelt voor een bepaald percentage de verhuur, sleutelafgifte en schoonmaak voor de pandeigenaar. Beide bedrijven hebben een boete van 13.500 euro per pand opgelegd gekregen (een totaal van 297.000 euro). Verhuurplatform Airbnb, waar de twee bedrijven gebruik van maken, heeft geen boete opgelegd gekregen. De woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) zegt desgevraagd dat Airbnb als tussenpersoon niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor haar gebruikers.

Illegale verhuur

De bedrijven hebben de Amsterdamse regels voor de verhuur van woningen overtreden. Het is niet toegestaan een appartement meer dan zestig dagen per jaar te verhuren. Volgens de gemeente werden de appartementen continu verhuurd. De pandeigenaar mag de appartementen per direct niet meer verhuren aan toeristen.

Lees ook: Airbnb: van startup tot miljoenenbedrijf

Het verzet tegen illegale verhuur van Airbnb in met name wijken in het centrum van Amsterdam neemt toe. Airbnb ging onder die druk eind vorig jaar met de gemeente Amsterdam in gesprek. Het verhuurplatform ging akkoord met een aanpassing op de website, waarbij het niet meer mogelijk is een appartement te boeken wanneer deze al 60 dagen is verhuurd. Het was een opvallende zet van het bedrijf, dat eerder weigerde toezeggingen te doen.

Lees ook: Airbnb schikt in

Overigens is Amsterdam niet de enige stad waarmee Airbnb in gesprek is gegaan. In New York is het bedrijf in gesprek gegaan nadat de gouverneur dreigde zijn handtekening te zetten onder een wet die het aanbieden van een woning voor verhuur onder de dertig dagen strafbaar stelt. De wet is er uiteindelijk alsnog gekomen.

    • Heleen Gorris