Rechter: Volkert van der G. blijft vrij

Proefverlof De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G, hoeft niet terug in de cel. De rechter wees de eis van het OM maandag af.

Volkert van der G. (47), de man die op 6 mei 2002 politicus Pim Fortuyn doodschoot, hoeft van de Amsterdamse rechtbank niet opnieuw achter de tralies.

Volgens de rechters is er geen sprake van een ernstige schending van de voorwaarden die gelden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der G. heeft voldaan aan zijn meldplicht bij de reclassering en hij heeft in die gesprekken „een basaal inzicht gegeven in zijn privéleven”.

De verplichting om mee te werken aan nader onderzoek is volgens de rechtbank niet onbegrensd. „Een volledig beeld van zijn privéleven hoefde de reclassering dan ook niet te krijgen”. In een rechtszitting eiste het Openbaar Ministerie vorige maand dat Van der G. – sinds mei 2014 voorwaardelijk op vrije voeten – opnieuw een jaar de gevangenis in zou gaan.

Volgens advocaat-generaal Gerard Robben werkt Van der G. niet constructief mee aan het verplichte toezicht van de reclassering. Iedere drie weken moet Van der G. zich melden bij de reclassering en daar in ieder geval antwoord geven op zes vragen. Hij moet vertellen hoe het met hem gaat, wat hij de afgelopen drie weken gedaan en gedacht heeft, wat zijn plannen voor de komende tijd zijn, hoe het contact met familie en vrienden is verlopen en hoe het contact in zijn omgeving en bij vrijwilligerswerk is verlopen. Justitie vindt dat Van der G. de reclassering belet inzicht te krijgen in zijn persoon. Daarmee is er geen mogelijkheid in te schatten of hij in de toekomst opnieuw in de fout kan gaan.

Globaal inzicht is genoeg

De rechters wijzen erop dat het OM eerder te kennen gaf dat Van der G. niet meer dan een globaal inzicht hoefde te geven over zijn reïntegratie. Dat doet hij volgens de rechters. „Uit deze door hem gegeven informatie komt naar voren dat hij zich staande kan houden in de maatschappij en dat hij bezigheden, een gezin en een dak boven zijn hoofd heeft. De moeizame wijze waarop hij deze informatie heeft verstrekt, is mogelijk mede terug te voeren op zijn persoonlijkheid.”

Van der G. zei vorige maand ook dat hij nu eenmaal geen gezellige prater is en dat de gesprekken mede daarom niet soepel verlopen. Hij was vanochtend niet aanwezig bij de uitspraak.

De rechters spreken de hoop uit dat via mediation alsnog „een vruchtbaar reclasseringscontact ontstaat”. Van der G. is naar eigen zeggen bezig te emigreren binnen de EU.