Pauline Krikke burgemeester Den Haag

Pauline Krikke (55) wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag. Dat werd maandagavond laat bekendgemaakt na een besloten raadsvergadering, waarbij de vertrouwenscommissie twee kandidaten aan de gemeenteraad voorstelde. Met Krikke krijgt Den Haag voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. De raad ziet in de VVD’er „een sterke verbinder met liefde voor de stad” met ruime bestuurlijke ervaring, die ook haar „liefde voor de huidige stad goed verwoordt”.

Krikke (VVD) is eerder twaalf jaar lang burgemeester geweest van Arnhem, tot 2013. Daarvoor was ze wethouder in Amsterdam. Na haar burgemeesterschap was zij directeur van Het Scheepvaartmuseum, totdat ze daar met een conflict vertrok. Sinds 2015 maakt ze deel uit van de Eerste Kamer; haar taak als senator zal ze bij het aantreden als burgemeester neerleggen.

De huidige burgemeester, Jozias van Aartsen, ook van de VVD, maakte in oktober bekend dat hij zijn termijn niet zou afmaken. Den Haag leek in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester al de voorkeur te geven aan een vrouw – in de vacature werd nadrukkelijk over een ‘zij’ gesproken. Desondanks solliciteerden slechts twee vrouwen naar de functie.