In beeld

Massaprotesten in Roemenië

De Roemeense premier Grindeanu trok zondag een noodverordening in die honderden politici en andere hooggeplaatsten dreigde te beschermen tegen vervolging voor corruptie. De wetswijziging leidde aanvankelijk tot zes dagen van massademonstraties, de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989.
Ondanks het intrekken van de wet waren overal in Roemenië dit weekend protesten tegen de corruptiewet.
Inquam Photos / Octav Ganea / via Reuters
Zondagavond demonstreerden 280.000 Roemenen in Boekarest met fluitjes, vuvuzela’s en trommels tegen het kabinet van de sociaal-democratische premier Sorin Grindeanu. Over het hele land kwamen 600.000 mensen op straat volgens Roemeense media.
AP / Andreea Alexandru
De overwegend jonge en stedelijke demonstranten hebben wat te vieren: Grindeanu trok zondag een noodverordening in die honderden politici en andere hooggeplaatsten dreigde te beschermen tegen vervolging voor corruptie.
AP / Vadim Ghirda
De wetswijziging, die gevallen van ambtsmisbruik waarbij de schade minder dan 200.000 lei (44.000 euro) bedraagt, voortaan uit het strafrecht zou halen, leidde tot zes dagen van massademonstraties.
Inquam Photos / Adriana Neagoe /via Reuters
‘We don’t beLIVIU’, luidt een populaire slogan onder de demonstranten. Een duidelijke verwijzing naar PSD-leider Liviu Dragnea. De machtigste politicus in Roemenië, die geen premier kon worden na een eerdere veroordeling voor poging tot stembusfraude, staat zelf terecht voor het misdrijf dat zijn partij wilde schrappen.
AFP / Daniel Mihailescu
De demonstranten zwaaiden massaal met de lampjes van hun mobiele telefoons.
AP / Andreea Alexandru
De capitulatie van de regering geldt als opsteker voor de demonstranten.
AFP / Daniel Mihailescu
De Roemeense bevolking en de media hebben een beschermende reflex ontwikkeld tegen maatregelen die de slagkracht van het anti-corruptieagentschap DNA dreigen aan te tasten.
AP / Darko Bandic
Ondanks kritiek dat de bevoegdheden van het DNA te uitgebreid zouden zijn, is het een van de meest geliefde instellingen in Roemenië.
AFP / Andrei Pungovschi