Maak kennis met ‘echte’ wetenschappers

Via de hashtag #actuallivingscientists stellen onbekende Amerikaanse wetenschappers zichzelf en hun nieuwste onderzoekproject voor om meer waardering voor hun werk te krijgen.

Beeld dient slechts ter illustratie.
Beeld dient slechts ter illustratie. Foto Lex van Lieshout / ANP

Beatrice de Graaf bestudeert terrorisme en zit regelmatig bij Nieuwsuur, Martijn Katan rekent af met voedingshypes in zijn boek Voedingsmythes en Barbara Baarsma vertelt over economische kwesties in De Wereld Draait Door. Deze drie mensen hebben één ding gemeen: het zijn stuk voor stuk wetenschappers.

Maar wie zijn al die wetenschappers die zich niet regelmatig in het publieke debat mengen, maar wel (baanbrekend) wetenschappelijk onderzoek doen? Dat vragen Amerikanen zich af. Onder de hashtag #actuallivingscientists vertellen zij in 140 tekens wie ze zijn en waar zij onderzoek naar doen.

Deze hashtag ging viral na de eerste tweet van ecoloog David Steen. Hij vindt dat wetenschappers wel wat meer in de publiciteit mogen treden. Uit een eerder onderzoek onder 1.000 Amerikanen bleek namelijk dat 70 procent geen wetenschapper kon noemen. Dat terwijl zij wel belasting betalen voor wetenschappelijk onderzoek. Hij besloot zelf het goede voorbeeld te geven en onder de hashtag #actuallivingscientists zijn verhaal te twitteren.

Twitter avatar AlongsideWild David Steen, Ph.D. Most Americans can’t name a living scientist (it’s true, look it up!); no wonder they don’t fully appreciate what we do. So…Hi, I’m Dave.

De hashtag werd razendsnel opgepikt en talloze wetenschappers stelden zichzelf voor. Onderzoek van vlinders tot bijen, van kanker tot verstedelijking, alles komt voorbij.

Twitter avatar annaliisalaine anna-liisa laine I’m Anna-Liisa #actuallivingscientist studying how ecology & evolution drive epidemics of infectious diseases https://t.co/UsF0IBu3Lg
    • Heleen Gorris