Lady Gaga bij Super Bowl: geen middelvinger naar Trump maar subtiel protest

Amerikaanse zangeres Lady Gaga tijdens de Superbowl halftime show, in het NRG stadium in Houston, Texas op 5 februari 2017.
Amerikaanse zangeres Lady Gaga tijdens de Superbowl halftime show, in het NRG stadium in Houston, Texas op 5 februari 2017. Foto Tannen Maury / ANP

Wekenlang hield de Amerikaanse zangeres sportliefhebbers in spanning: zou Lady Gaga van de Super Bowl een schreeuwerig politiek pamflet maken? Het bleek een storm in een glas water. De kijkers kregen een degelijk en op het oog apolitieke show voorgeschoteld.

Traditioneel begin

Lady Gaga, ofwel Stefani Joanne Angelina Germanotta, begon met het zingen van patriottische lied ‘God Bless America’. Een lange traditie bij American Football, en andere sportwedstrijden in de Verenigde Staten. Ze zong ook een deel van ‘This Land is Your Land’, een lied van Woody Guthrie uit 1945 dat ook als protestsong gebruikt wordt tegen de uitsluiting van Afro-Amerikanen en armen in de Amerikaanse samenleving.

Daarna sprong Lady Gaga letterlijk van het dak af - van het American Football stadium - en daalde ze neer in haar eigen bombastische oeuvre.

Twitter avatar THR Hollywood Reporter .@LadyGaga kicks off her #SB51 halftime show with ‘This Land Is Your Land.’ https://t.co/UrvVbni6hs

Balancerend aan koorden werd Lady Gaga het NRG Stadium in Houston, Texas ingetakeld en zong ze bekende hits als Poker Face, Bad Romance, Telephone en Born This Way. Die laatste is een lijflied van de LGBTQ-gemeenschap, waar de zangeres nauw mee verbonden is.

Het hele Super Bowl-optreden van Lady Gaga is hier terug te zien.

Class act! #superbowl #ladygaga #rockstar

A photo posted by Diederik Van Hoogstraten (@diederikla) on

Zou Lady Gaga Trump op de korrel nemen?

Het optreden van Lady Gaga was voor aanvang van de Super Bowl in mysterie gehuld. Zou zij van haar dertien minuten durende show gebruikmaken om een statement te maken tegen het controversiële beleid van president Donald Trump? De artiest voerde vorig jaar uitgebreid campagne voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Meteen na de verkiezing van Trump demonstreerde de zangeres ‘s ochtends vroeg in haar eentje voor de Trump Tower in New York.

Als artiest zet Lady Gaga zich al jaren in voor LGBTQ-rechten en diversiteit, waarden die ogenschijnlijk lijnrecht staan tegenover die van de huidige regering.

Twitter avatar joanwalsh Joan Walsh Going next door to watch Lady Gaga declare Hillary Clinton president, and then see Trump have her arrested. Can’t be alone now.

Tijdens een persconferentie afgelopen donderdag bleef Lady Gaga vaag over haar optreden. Eind januari doken geruchten op dat het haar mogelijk contractueel verboden was om een politiek statement te maken. Iets dat later door de sportbond NFL ontkend werd. Lady Gaga:

“Het enige statement dat ik zal maken tijdens de halftime show is dezelfde die ik gedurende mijn hele carrière heb gemaakt. Ik geloof in een passie voor inclusie. Ik geloof in gelijkheid en de geest van dit land, die is er een van liefde en mededogen en goedheid. Dus mijn optreden zal daarop gestoeld zijn.”

Samenzweringssite Infowars dacht in ieder geval dat Lady Gaga aan het einde van de show een satanisch ritueel zou uitvoeren. Als dat al gebeurde, dan misten de vele tientallen miljoenen kijkers dat.

Geen middelvinger naar Trump

De halftime show van Lady Gaga bleek niet de verwachte expliciete middelvinger naar Trump te zijn. Haar optreden was een subtiele manier om protest aan te tekenen tegen diens controversiële uitspraken en standpunten over vrouwen, minderheden, moslims en andersdenkenden.

Twitter avatar prattprattpratt chris pratt Dancing hard. Singing live. Ends it catching a football! I always liked #Gaga. Now I love her. Sorry not sorry. That was freakin’ awesome.

Lady Gaga leek Michelle Obama’s uitspraak op de Democratische Conventie in Philadelphia te omarmen: ‘when they go low, we go high‘. Het optreden van de artiest uit New York was tussen de regels door een protest tegen de verdeeldheid in het land. Achter haar piano speelde Lady Gaga haar nieuwste single ‘Million Reasons’ terwijl ze de kijkers vertelde:

‘Hallo Amerika, wij zijn hier om jullie weer goed te laten voelen’.

Volgens The Hollywood Reporter was haar optreden een krachtig vertoon van eenheid en diversiteit.

Twitter avatar THR Hollywood Reporter #SB51: @LadyGaga drops the mic on her halftime show performance. https://t.co/IEGWJuibif

Artikel gaat verder na de foto.

Lady Gaga zingt en speelt Million Reasons tijdens de Superbowl halftime show. Foto Larry W. Smith / ANP

Superbowl niet zonder controverses

Vorig jaar overschaduwde Beyoncé de headliner van de Superbowl halftime show, Coldplay. Met haar kostuum, en die van haar dansers, maakte ze een stevig statement naar een Amerika waar de strijd tegen politiegeweld in volle gang was. Het was een hommage naar de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbewegingen zoals de Black Panthers en de Black Lives Matter-beweging; en dat leverde de nodige controverse en kritiek op.

https://youtu.be/SDPITj1wlkg

Reacties

De reacties van kijkers waren overwegend positief. Zo prezen sommigen de subtiele aanpak van Lady Gaga om de inclusie van anderen uit te dragen naar de pakweg honderd miljoen kijkers van het sportevenement.

Twitter avatar mkhammer Mary Katharine Ham Who knew Lady Gaga would be the one to deliver us from blowhardism? Good show, subtle messaging, savvy. A hero for our times. #superbowl

Anderen, zoals Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio of First Daughter Ivanka Trump, voelden zich aangetrokken tot het schijnbare apolitieke karakter van de halftime show:

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Wasn’t sure what to expect with everything going on. But that was quite a show by @ladyGaga one of best #SuperBowl  shows I can remember
Twitter avatar hunterw Hunter Walker I can’t stand Lady Gaga but I really thought she’d at least incorporate something a bit more interesting into the halftime show

Toch was er ook teleurstelling over het feit dat Lady Gaga geen groter politiek spektakel durfde te maken van haar dertien minuten primetime.

Twitter avatar alicesperi Alice Speri When you have an opportunity to say something to 100 million+ people. And you don’t.
Lees ook: Donald Trump overschaduwt de Super Bowl

Reclames duidelijk anti-Trump

Maar Lady Gaga hoefde zelf niet eens de knuppel in het hoenderhok te gooien. Een aanzienlijk deel van de reclames die tijdens de Superbowl werden uitgezonden, toonde een politiek kartelrandje. De gewilde en duur betaalde zendtijd werd door onder andere biermerk Budweiser gebruikt om het immigratiebeleid van Trump aan te vallen. De spot vertelt het verhaal van een bierbrouwer die naar de VS emigreert en daar een succesvol en oer-Amerikaans bier bedenkt.

Twitter avatar kylegriffin1 Kyle Griffin Wow. @Budweiser‘s Super Bowl ad is just wow. https://t.co/j3AMrKz565

Het Amerikaanse bouwbedrijf 84 Lumber zorgde voor de nodige ophef met een emotionele reclame van jonge Latijns-Amerikaanse immigranten die op weg naar hun bestemming een Amerikaanse vlag naaien van bij elkaar geraapte stukken stof. Tot zo ver konden Superbowl-kijkers de spot zien, want Fox dat het sportevement uitzond, verbood het tonen van de rest volgens The Washington Post.

Want aangekomen bij de Amerikaanse grens komen de immigranten een gigantische muur met een deur erin tegen. De reclame is hiermee een duidelijke verwijzing en verwerping van de plannen van president Trump om een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen om illegale immigranten buiten de VS te houden. 84 Lumber wil met de spot benadrukken dat een groot deel van bouwwerkzaamheden in het land leunt op de inspanningen van mensen wiens wortels in het buitenland liggen.

Ook de spots van Airbnb en Coca Cola vierden de diversiteit van Amerika:

Twitter avatar keithboykin Keith Boykin Our diversity is our strength. America The Beautiful #SuperBowl #Coke https://t.co/vhEBvJQ38d
Twitter avatar THR Hollywood Reporter #SB51: Airbnb trolls Trump with #WeAccept Super Bowl ad https://t.co/pVReAYFcke https://t.co/N8mNsFnch3
Lees ook: Budweiser tart Trump met migrantenspotje Super Bowl