Heren onder elkaar over de wereld

Over 36 dagen zijn er verkiezingen. Debat over het buitenland blijkt mannenzaak.

Buitenland is van de man

Buitenland is in de nationale politiek een mannenzaak. Zeven politici – de PVV had het zoals gebruikelijk weer laten afweten – waren maandag naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie gekomen voor een verkiezingsdebat over internationale aangelegenheden. Kathalijne Buitenweg van GroenLinks was de enige vrouw onder hen. Buitenland kan dus wel wat vrouw gebruiken. Dat vindt ook Jeanine Hennis, de huidige minister van Defensie. In het AD noemde zij zaterdag het ministerschap van Buitenlandse Zaken „waanzinnig interessant”. Vooral ook omdat Nederland nog nooit een vrouwelijke minister op die post heeft gehad.

Voor een overtuigde zaal

Het publiek in De Balie, waaronder veel vrouwen, kreeg dus vooral met elkaar debatterende mannen. Die mannen wisten op voorhand dat er weinig te winnen viel. Voorafgaand werd de mening van de 140 aanwezigen gepeild. Weinigen die niet wisten op wie ze gingen stemmen. Slechts zes handen gingen omhoog na de vraag wie dacht dat zijn of haar stem op 15 maart door dit debat beïnvloed zou kunnen worden.

Met nieuws van de vrouw

Het was wel de enige vrouw die voor nieuws zorgde. Buitenweg, die de nummer 2 is op de GroenLinks-kandidatenlijst, zei dat haar partij de 300 miljoen euro extra voor Defensie die het kabinet heeft uitgetrokken niet gaat terugdraaien. In de financiële verantwoording van het partijprogramma die nu bij het Centraal Planbureau ligt zijn die uitgaven gewoon verdisconteerd.

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff schrapte die 300 miljoen nog in november van het afgelopen jaar, in zijn tegenbegroting voor Defensie. En dat was „zeker verantwoord”, zei hij tegen Kamerleden die hem er kritische vragen stelden.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming

    • Mark Kranenburg