Lees verder in het volgende Trumpblog
Dit Trumpblog loopt al weer aardig vol na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken. Daarom beginnen wij een nieuw Trumpblog. Dat vindt u hier.
Minister Koenders ontmoet minister Tillerson voor introductiegesprek
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft op donderdag voor het eerst gesproken met zijn nieuwe ambtsgenoot, Rex Tillerson. Volgens een persverklaring van de Nederlandse overheid ontmoetten ze elkaar tijdens een G20-bijeenkomst in Bonn.
Koenders en Tillerson spraken over de Europese Unie, wederzijdse belangen en normen en waarden, aldus de verklaring. Koenders benadrukte dat de Verenigde Staten en Nederland "trouwe bondgenoten" zijn. Hij heeft Tillerson aangeboden om op korte termijn naar Washington, D.C. te gaan voor verder overleg.
'Volgende week nieuw decreet veiligheid Verenigde Staten'
Er komt volgende week een nieuw decreet over "de veiligheid van de Verenigde Staten". Dat zei Donald Trump op donderdag tijdens een chaotische persconferentie die alleen bedoeld was om de nominatie van de nieuwe beoogd minister van Werkgelegenheid aan te kondigen, maar vervolgens uit de hand liep. Voor het nieuwe decreet wordt er goed gekeken naar de recente uitspraak van het Hof waarmee het inreisverbod tijdelijk werd opgeschort.
Verder liet hij weten dat als zijn inmiddels vertrokken veiligheidsadviseur Michael Flynn vorig jaar niet met de Russen gesproken had over sancties, hij "zelf Flynn zou hebben gevraagd om met de Russen over de sancties te praten". Hij gaf aan Flynn zelf te hebben gevraagd om op te stappen, maar vindt niet dat Flynn iets verkeerd heeft gedaan.
Hij haalde meerdere malen uit naar de pers. Onder andere de BBC moest het ontgelden. Zijn team is een "goed geoliede machine" en hij is "zelf geen slechte vent", meldde Trump daarna tijdens de persconferentie.
"I'm really not a bad person... I do get good ratings" says the @POTUS #Trump pic.twitter.com/rlXV5IfFDN
— Sky News (@SkyNews) February 16, 2017
Hij ontkende opnieuw dat hij banden heeft met Rusland en verdedigde zijn team. "Denk je dat Hillary Clinton strenger zou zijn geweest voor de Russen?" vroeg hij. De muur komt er zeker, voegde Trump er aan toe, en zal goedkoper worden.
Kijk hier de persconferentie terug vanaf 1:00:00
Actie 'Dag Zonder Immigranten' van start
Terwijl Trump een persconferentie voortzet in Washington, D.C. staken immigranten in het hele land onder de noemer 'de Dag Zonder Immigranten'. Restaurants blijven gesloten en winkels zijn dicht, schrijft persbureau AP. In de staat New Mexico bleven honderden studenten thuis.
Actievoerders zeggen tegen AP dat veel van de stakende immigranten het risico lopen hun baan kwijt te raken of negatieve consequenties te ondervinden tijdens hun studie, maar ze vinden het de moeite waard. "Ze hebben er genoeg van dat mensen doen alsof ze criminelen zijn." Het aantal restaurants dat in Washington D.C. tijdelijk de deuren sluit loopt snel op, schrijft The Washington Post.
Trump kiest R. Alexander Acosta als nieuwe beoogd minister Werkgelegenheid

R. Alexander Acosta. Foto Marc Serota/Reuters
Een dag nadat Andrew Puzder zich plotseling terugtrok als kandidaat-minister Werkgelegenheid heeft Trump een nieuwe kandidaat naar voren geschoven: Alexander Acosta, voormalig assistent procureur-generaal voor burgerrechten onder George W. Bush. Acosta - zoon van Cubaanse immigranten - zou de eerste persoon zijn met een Latijns-Amerikaanse achtergrond in het kabinet van Trump. Verschillende Amerikaanse media meldden dit kort voordat Trump het bevestigde tijdens een persconferentie op donderdag.
Acosta maakte onder Bush onder andere naam met zijn steun voor de rechten van Amerikaanse moslims. Op het moment is hij decaan op de Florida International University College of Law. Hij was daarvoor procureur-generaal voor zuid-Florida en zat onder Bush op het National Labor Relations Board, het overheidsorgaan dat oneerlijke arbeidspraktijken onderzoekt.
Benoeming begrotingsdirecteur Mulvaney met hakken over de sloot
Congreslid Mick Mulvaney wordt de nieuwe begrotingsdirecteur van het zogenoemde 'Office of Management and Budget' van het Witte Huis, schrijven Amerikaanse media. Hij behaalde zijn benoeming maar ternauwernood: 51 senatoren stemden voor, terwijl 49 senatoren tegen hem stemden. Het is de bedoeling dat Mulvaney Trump gaat assisteren bij het in de praktijk brengen van zijn financiële beleidsplannen voor de Verenigde Staten.
Republikein John McCain stemde tegen Mulvaney. Er heerste onder Republikeinen twijfels over Mulvaney omdat hij in het verleden zo'n 15.000 dollar aan uitstaande loonbelasting niet betaald heeft. Op donderdag wordt er verder nog gestemd over Scott Pruitt, beoogd baas van de milieudienst EPA.
'Kremlin: Russische media moeten minder schrijven over Trump'
Het Kremlin wil dat Russische media minder gaan berichten over Donald Trump, meldt Bloomberg op basis van bronnen, waaronder Konstantin von Eggert, politiek commentator voor de onafhankelijke Russische zender TV Rain. "Ze gaan niet bijzonder veel kritiek leveren op Trump, maar ze zullen minder over hem gaan schrijven", aldus von Eggert.
De Russische regering zou zich zorgen maken omdat Trump zich minder positief uitlaat over Rusland dan verwacht. Zo zei de president dinsdag dat hij wil dat de Krim terug wordt gegeven aan Oekraïne.
Tillerson: VS bereid tot samenwerking met Rusland in Oekraïne
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft gezegd dat de VS bereid zijn tot samenwerking met Rusland in het Oekraïne-conflict, mits Rusland zich houdt aan de Minsk-akkoorden.
Dat zei Tillerson donderdag na zijn eerste ontmoeting met zijn Russische collega, Sergej Lavrov, sinds het aantreden van president Trump. Ze spraken in Bonn, Duitsland, waar donderdag en vrijdag een top plaatsvindt van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20.
Lavrov sprak donderdag van een "productief overleg". Volgens de minister zijn de sancties die aan Rusland opgelegd zijn niet besproken.
VS-minister van Defensie: aanval op NAVO-lidstaat is aanval op allen
De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, beschouwt een aanval op een NAVO-lidstaat als een aanval op alle bondgenoten. Dat zei hij op de NAVO-top donderdag in Brussel.
In principe is dat vastgelegd in artikel 5 van het NAVO-verdrag. De uitspraak van Mattis is echter opvallend, omdat Donald Trump als presidentskandidaat dreigde minder aan de NAVO te gaan bijdragen, als andere lidstaten niet meer aan hun defensie zouden uitgeven. De NAVO-norm ligt op 2 procent van het bbp, maar daar komt haast geen enkel land aan. Nederland besteedt 1,2 procent van het bbp aan defensie, het Europees gemiddelde ligt op 1,4 procent.
Mattis herhaalde die boodschap van Trump woensdag nog. Hij eist dat alle bondgenoten nog dit jaar een stappenplan maken om de 2 procent-norm te halen.
'Geen militaire samenwerking met Rusland'
Ook zei Mattis donderdag dat hij geen aanleiding ziet voor militaire samenwerking met Rusland. Daarmee sluit hij voorlopig samenwerking uit in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië.
De banden tussen Trump en zijn team met Rusland zijn onder een vergrootglas komen te liggen. Deels vanwege onduidelijke zakelijke belangen van Trump in Rusland, deels vanwege een onbevestigd rapport van een voormalige Britse inlichtingenfunctionaris waarmee Rusland Trump zou kunnen chanteren en deels vanwege bevindingen van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Russische hackers computers van de Democratische Partij hackten om de verkiezingen te beïnvloeden.
Daar kwam bij dat zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn vóór Trumps beëdiging contact had gehad met Russische geheim agenten, over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn legde maandag zijn functie neer.
'Deutsche Bank onderzocht Trumps leningen op Russische connecties'
De Deutsche Bank heeft de leningen aan Donald Trump onderzocht op connecties met Rusland. Dat meldt The Guardian. Uit het onderzoek zijn geen verdachte Russische banden gevonden.
De bank heeft honderden miljoenen dollars geleend aan Trump. Ook dochter Ivanka Trump, haar man Jared Kushner, en zijn moeder hebben rekeningen bij de Deutsche Bank.
Het onderzoek richtte zich op bewijs of recente leningen van Trump hebben kunnen rekenen op financiële garanties van Moskou.
Amerikaanse banken waren huiverig Trump geld te lenen nadat hij de leningen op zijn casino’s in Altantic City in 1999 niet kon terugbetalen. Deutsche Bank kende die schroom niet en heeft volgens The Wall Street Journal in de loop der jaren meer dan 2,5 miljard dollar geleend aan bedrijven van de Amerikaanse president.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/04/data7743526.jpg)
De controverses met wereldleiders op een rij
Nog geen maand president, heeft Trump al met zowat elke wereldleider een al dan niet klein akkefietje gehad.
Zo zou hij volgens The Washington Post een telefoongesprek abrupt hebben beëindigd na een verhit gesprek met de Australische premier Malcom Turnbull over immigratiebeleid. Later noemde de persvoorlichter van het Witte Huis, Sean Spicer, Turnbull ook nog 'president' en 'Mr. Trumble'. Twee keer.
De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, is op zijn beurt door Sean Spicer premier genoemd. Een ontmoeting tussen Trump en Peña Nieto werd afgezegd, toen Trump vasthield aan zijn plan de muur te bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens. In een telefoongesprek zou Trump hebben gezegd militairen te willen sturen om Mexico te helpen bij de aanpak van 'tough hombres'.
The Guardian heeft voor het gemak alle controverses van Trump op een rij gezet: een pijnlijk uitziende handdruk van 19 seconden lang met de Japanse premier Shinzo Abe, het noemen van een eenstatenoplossing tussen Israël en Palestina als mogelijke optie, Merkel die na het inreisverbod de Geneefse Conventies aan hem uitlegt, ze staan er allemaal. Inclusief een controversescore van 1 tot 5.
Krijgt Trump zijn eigen Watergate?
Krijgt Trump zijn eigen Watergate-affaire? Die vraag wordt relevant nu de Democrataten steeds luider roepen om een onderzoek naar de connecties van Trump en zijn team met Rusland.
Drie factoren wakkeren de vermoedens over de omstreden connecties aan. Ten eerste is niet duidelijk welke zakelijke belangen Trump in Rusland heeft. Daarnaast is er nog steeds het onbevestigde rapport van een voormalige Britse inlichtingenofficier dat het Kremlin hem zou kunnen chanteren. En dan moeten daar nog de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten bij komen dat Moskou vorig jaar de computers van de Democratische Partij had gehackt om de verkiezingscampagne te beïnvloeden.
'Watergate' is het schandaal dat in 1974 na uitvoerig onderzoek door het Congres leidde tot het aftreden van president Richard Nixon. Hoe groot is de kans dat er nu zo'n onderzoek komt? En hoe zou dat in zijn werk gaan? NRC-redacteuren Frank Kuin en Maartje Somers beantwoorden de belangrijkste vragen hierover.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/data9091114-dfd683.jpg)
'Trump wil bevriende miljardair inlichtingendiensten laten onderzoeken'
President Trump wil de miljardair Steve Feinberg aanstellen om een onderzoek te verrichten naar de gang van zaken bij de inlichtingendiensten. Dat meldt The New York Times woensdagavond (Amerikaanse tijd) op basis van bronnen binnen de regering.
Feinberg heeft goede banden met Trumps chefstrateeg Steve Bannon en Jared Kushner, de schoonzoon en tevens een belangrijke adviseur van de president. Volgens de Times bestaat daardoor in inlichtenkringen de vrees dat de onafhankelijkheid van de diensten in gevaar komt wanneer Feinberg van Trump opdracht krijgt een onderzoek te starten. Het zou voor de inlichtingendiensten moeilijker worden informatie boven tafel te brengen die strijdig is met het wereldbeeld van Trump.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/web_1502buiflynn2.jpg)
Deze week kwam Trump in botsing met de inlichtingendiensten. Uit inlichtingenkringen was gelekt dat zijn veiligheidadviseur Michael Flynn vóór Trumps beëdiging contact had gehad met Russische geheim agenten, over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn had die contacten eerder verzwegen tegenover vicepresident Mike Pence. Na het lek legde Flynn zijn functie neer.
Woensdag liet Trump op Twitter duidelijk zijn afkeuring blijken over het lek uit de veiligheidsdiensten in de affaire-Flynn:
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump The real scandal here is that classified information is illegally given out by "intelligence" like candy. Very un-American!
The Times schrijft dat het Witte Huis nog geen officiële aankondiging heeft gedaan van Feinbergs benoeming. Onlangs liet de miljardair, die zijn geld verdiende op Wall Street, wel al weten in gesprek te zijn voor een rol in Trumps entourage. Feinberg gaf tegenover de krant geen commentaar over zijn mogelijke nieuwe functie.
Puzder trekt zich terug als beoogd minister Werkgelegenheid
Trumps beoogd minister van Werkgelegenheid Andrew F. Puzder trekt zich terug, schrijft hij op woensdag in een persverklaring aan persbureau AP. Verschillende Amerikaanse media, waaronder CBS News en NBC News meldden eerder op woensdag dat Puzder volgens anonieme bronnen genoeg heeft van alle kritiek die hij krijgt sinds bekend werd dat hij jarenlang een illegale immigrant in dienst had. Andrew Puzder (links) bij het Witte Huis. Foto Susan Walsh/AP
CNN meldde op woensdagavond dat op zijn minst vier Republikeinse senatoren weigerden om nog voor Puzder te stemmen. Daarnaast hadden Democraten felle kritiek op Puzder omdat hij heeft gezegd het nut van het minimumloon niet in te zien.
Ook berichtgeving over vermeend huiselijk geweld van de site Politico bracht Puzder afgelopen week in verlegenheid. De site vond een oude tape van The Oprah Winfrey Show waarin de ex-vrouw van Puzder zei dat hij haar bedreigd had. Enkele maanden later trok zij haar beschuldigingen weer in.
Trump en Netanyahu prijzen elkaar op persconferentie
De Verenigde Naties hebben Israël op een zeer oneerlijke manier behandeld. Dat zei president Trump op een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
President Trump welcomes Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to the White House ahead of joint news conference https://t.co/61LkfqWEpx pic.twitter.com/clfHDoToQC
— ABC News (@ABC) 15 februari 2017
Trump wees erop dat Israël te maken heeft met "enorme veiligheidskwesties", waaronder een nucleaire dreiging uit Iran. De president herhaalde zijn kritiek op het atoomakkoord dat in 2015 werd gesloten tussen Iran en het Westen.
Op de vraag of Trump een voorstander is van een één- of tweestatenoplossing antwoordde de president: "Whatever the Palestinians and Israel like the best." De Republikein zei een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen te zullen steunen.
Trump refereerde aan een in december aangenomen VN-resolutie waarin geëist werd dat Israël “onmiddellijk en volledig alle nederzettingen staakt in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”. De VS onthielden zich van stemming, waardoor de resolutie kon passeren. Israël reageerde furieus op de stemming en ook Trump kondigde toen al aan het er niet mee eens te zijn:
Volgen
Wel vroeg Trump aan Netanyahu de bouw van nederzettingen in bezet gebied "iets te minderen". Hij riep de Palestijnen op om Israël te erkennen.
Pres. Trump to PM Netanyahu: "I'd like to see you hold back on settlements for a little bit" https://t.co/kaqpemofBm https://t.co/QtsTgiZ0qh
— CNN (@CNN) 15 februari 2017
Netanyahu nam hierna het woord en zei dat zowel Israël als de VS bedreigd worden door radicaal islamitisch terrorisme. De premier zei dat de Palestijnen Israël als "joodse staat" moeten erkennen. Hij zei dat Israël en de VS geen betere bondgenoten hebben dan elkaar.
PM Netanyahu: "Israel has no better ally than the United States and I want to assure you the United States has no better ally than Israel." pic.twitter.com/FV8oqM9QpL
— CNN (@CNN) 15 februari 2017
Minister Mattis: NAVO-landen moeten genoeg in defensie investeren
De NAVO blijft een "fundamentele basis" voor de Verenigde Staten waar Washington zich voor zal blijven inzetten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis woensdag gezegd op de eerste dag van een NAVO-top. Wel riep hij lidstaten op om minstens 2 procent van hun bbp te investeren in defensie, zoals met de verdragsorganisatie is afgesproken.
Dat laatste is een punt dat president Trump al vaker gemaakt heeft. Van alle NAVO-lidstaten halen slechts vijf de norm van 2 procent. Het gros van de lasten wordt gedragen door de VS. Trump heeft in het verleden gedreigd landen die hun 'fair share' niet betalen niet militair te hulp te schieten als zij aangevallen zouden worden.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump Wow, NATO's top commander just announced that he agrees with me that alliance members must PAY THEIR BILLS. This is a general I will like!
Nederland zit al jaren onder de norm van 2 procent. Alleen de VS, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Estland en Polen zitten boven het genoemde percentage.
Trump ontkent contact met Russische inlichtingendiensten
Het nieuws van CNN en The New York Times over de contacten die het campagneteam van Trump met de Russische inlichtingendiensten had voorafgaande aan de verkiezingen domineert het nieuws in de VS en daarbuiten. De reactie van de president is 'classic Trump': het is onwaar, een verzinsel van de media en bovendien een poging om de berg aan fouten die de Clinton-campagne maakte te verhullen.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump This Russian connection non-sense is merely an attempt to cover-up the many mistakes made in Hillary Clinton's losing campaign.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump The real scandal here is that classified information is illegally given out by "intelligence" like candy. Very un-American!
Terwijl Trump CNN en MSNBC beschuldigde van het verspreiden van nepnieuws en samenzweringstheorieën prees de president de berichtgeving van Fox and Friends. De verslaggeving daarvan is vaak op de hand van Trump:
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump The fake news media is going crazy with their conspiracy theories and blind hatred. @MSNBC & @CNN are unwatchable. @foxandfriends is great!
Rusland niet van plan Krim op te geven
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat het niet van plan is de controle over de Krim aan Oekraïne terug te geven. Daarmee reageert het ministerie op een uitspraak van het Witte Huis dinsdag, toen woordvoerder Sean Spicer verklaarde dat Trump verwacht dat Rusland het geannexeerde gebied zal opgeven.
Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin noemde de uitspraak “een inbreuk op de eenheid van Rusland”. Volgens Volodin is de Krim een deel van Rusland en wenst het Kremlin zijn territoriale integriteit niet met het buitenland te bespreken. Rusland annexeerde het gebied in 2014, waarna de VS en de Europese Unie sancties tegen het land opvoerden.
Volodin drukte de VS woensdag op het hart om “de normalisering van de betrekkingen met Rusland en China en de strijd tegen het terrorisme” door te zetten. Na de uitlatingen van Rusland liet Trump weer van zich horen via Twitter:
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump Crimea was TAKEN by Russia during the Obama Administration. Was Obama too soft on Russia?
'Trump hangt niet aan tweestatenoplossing'
Woensdag ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump de Israëlische premier Benjanmin Netanyahu en in aanloop naar dat gesprek liet een hoge regeringsfunctionaris weten dat Trump niet hangt aan de tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het belangrijkste is dat er vrede komt, ook als daar een andere strategie voor nodig is dan de tweestatenoplossing, aldus de functionaris volgens persbureau Reuters.
De zogenoemde tweestatenoplossing was lange tijd de hoeksteen van de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek, als ook de strategie die een brede internationale coalitie nastreeft. Dat een Amerikaanse president nu zegt niet per definitie naar de tweestatenoplossing te streven breekt met decennialang beleid. Ook zou het de verhouding met landen in het Midden-Oosten in gevaar kunnen brengen.
'Campagnemedewerkers Trump belden met Russische inlichtingendiensten'
De ophef rond contacten met Rusland gaat nog even door. The New York Times meldt nu dat verschillende mensen in het campagneteam van president Trump in het jaar voorafgaand aan zijn verkiezing contact hadden met medewerkers van de Russische inlichtingendienst. Dat blijkt uit telefoontjes die de Amerikaanse inlichtingendienst wist te onderscheppen.
Dat een team van een presidentskandidaat contact heeft met vertegenwoordigers van andere staten is niet ongebruikelijk. Maar de frequentie van de contacten en het feit dat Trumps vertrouwelingen erbij betrokken waren zorgden dat de Amerikaanse inlichtingendiensten een onderzoek instelden. Ook met personen uit de Russische regering zou contact zijn geweest. Voormalige president Barack Obama zou op de hoogte zijn geweest. Zowel de FBI als het Witte Huis weigeren tegenover The New York Times te reageren.
Gisteren stapte de nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, op nadat hij in opspraak was geraakt wegens zijn telefoontjes met de Russische ambassadeur in de maand voor zijn benoeming. Tijdens die gesprekken zou verlichting van de sancties tegen Rusland aan de orde zijn gekomen. Iets dat Flynn eerst ontkende, maar waarvan hij later toegaf dat het mogelijk besproken was. Trump zou overigens al weken op de hoogte hiervan zijn geweest.
De nieuwe onthulling van The New York Times zal de kans op een onderzoek van de Senaat naar de banden tussen Flynn en Rusland alleen maar doen toenemen.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/web_1502buiflynn2.jpg)
Ethische waakhond: onderzoek naar 'gratis reclame' Conway
Er moet een onderzoek komen naar Donald Trumps assistent Kellyanne Conway, waarna zij mogelijk gestraft moet worden. Daarvoor heeft de ethische commissie van de overheid dinsdag gepleit, meldt persbureau Reuters. Conway maakte op televisie "gratis reclame" voor de kledinglijn van presidentsdochter Ivanka Trump en riep burgers op producten te kopen.
Dat deed Conway nadat Nordstrom de producten van de 35-jarige Ivanka Trump uit de handel nam wegens tegenvallende verkoopcijfers. Daarop zei president Trump dat Nordstrom heel oneerlijk was tegenover zijn dochter.
Het televisiefragment van Conway:
De ethische waakhond zei dat Conway mogelijk ethische regels heeft overtreden met haar uitlatingen. Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei vorige week dat Conway al is aangesproken op de actie.
Trump: Rusland moet Krim teruggeven aan Oekraïne
President Trump verwacht van Rusland dat het de Krim teruggeeft aan Oekraïne. Ook moet Moskou het geweld in het oosten van Oekraïne terugdringen. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer dinsdagavond gezegd.
"Tegelijkertijd wil hij [Trump] graag goede banden met Rusland onderhouden", aldus Spicer. Trump heeft herhaaldelijk zijn bewondering voor de Russische president Poetin uitgesproken. Ook zei de Republikein tijdens zijn campagne dat de Krim historisch gezien bij Rusland hoort. Over of hij de sancties tegen Rusland intact wil houden is Trump tot nu toe vaag geweest.
Rusland annexeerde de Krim in 2014. Datzelfde jaar braken in Oost-Oekraïne gevechten uit tussen het Oekraïense leger en separatisten. Laatstgenoemde groep wordt gesteund door Moskou en heeft twee volksrepublieken uitgeroepen. Sindsdien hanteren de VS en Europese Unie sancties tegenover Rusland.
Republikeinen en Democraten willen onderzoek naar banden Flynn met Rusland
Politici van beide partijen willen een diepgravend onderzoek naar de banden tussen Rusland en de gisteren opgestapte Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Laatstgenoemde stapte maandag slechts drie weken na zijn benoeming op, na onthullingen dat hij weken voor de beëdiging van Trump Amerikaanse sancties tegen Rusland zou hebben besproken met de Russische ambassadeur.
Ook zou Flynn gelogen hebben tegen vicepresident Mike Pence, die hem op basis van die leugens verdedigde. De Democraten in het Congres riepen dinsdag op tot een breed onderzoek. Zij werden bijgestaan door Bob Corker, John Cornyn en Roy Blunt, drie hooggeplaatste Republikeinen in de Senaat.
Flynn was een vroege aanhanger van Trump en was voorstander van betere banden met Moskou. Zijn functie wordt momenteel waargenomen door luitenant-generaal buiten dienst Keith Kellogg, die samen met David Petraeus en Robert Harward wordt genoemd als mogelijke opvolger van Flynn.
Volgenapjvalk Guus Valk Tot vanochtend was het verhaal nog dat Flynn zelf weg wilde. En dit is geen klein detail.
Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei dinsdag dat Flynn moest opstappen omdat hij Trump en Pence had voorgelogen. Of het feit dat hij over sancties sprak met de Russische ambassadeur ook meespeelde bij het ontslag, zei Spicer niets. Eerst werd nog beweerd dat Flynn zelf was opgestapt. Wel zou Trump al weken op de hoogte zijn van de acties van Flynn.
Witte Huis geeft shortlist opvolgers Flynn vrij
Nog geen dag nadat Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn is opgestapt heeft het Witte Huis een lijst vrijgegeven van mogelijke opvolgers. Op de lijst staan drie namen:
Rusland: 'Vertrek Flynn interne kwestie'
Het vertrek van Michael Flynn als Nationale Veiligheidsadviseur is een interne kwestie. Dat heeft een woordvoerder van de Russische regering dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Verder onthoudt het Kremlin zich van commentaar.
Flynn nam ontslag nadat naar buiten was gekomen dat hij nog voor zijn benoeming als adviseur contact had met de Russische ambassadeur in de VS. De Russische senator Konstantin Kosatsjov noemde de Amerikaanse reactie op het voorval overtrokken, meldt het Russische staatspersbureau TASS:
"De Nationale Veilgheidsadviseur ontslaan omdat hij contacten onderhoudt met de Russische ambassadeur (zoals gebruikelijk is in de diplomatie) is niet alleen paranoïde, maar iets veel ergers."
Flynns contact met de Russische ambassadeur ligt in de VS zeer gevoelig. Niet alleen omdat hij op dat moment nog geen officiële rol in de regering had, maar ook omdat hij er niet eerlijk over geweest is tegen vicepresident Pence.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/anp-49697412.jpg)
Hof Virginia: 'Inreisverbod is mogelijk discriminerend'
Een federale rechter in Virginia heeft ook besloten dat het inreisverbod voor zeven moslimlanden moet worden opgeschort, melden Amerikaanse media, waaronder ABC News. Vanwege een uitspraak van de rechter in de staat Washington is deze al op nationaal niveau opgeschort, maar de uitspraak van de rechtbank in Virginia heeft juridische consequenties. Rechter Leonie Brinkema heeft namelijk gezegd dat zij het mogelijk acht dat het verbod ongrondwettelijk wordt verklaard vanwege discriminatie tegen moslims op basis van religie. Haar uitspraak geldt voorlopig alleen voor de staat Virginia.
"De president heeft zelf een link gelegd tussen een moslimverbod en het decreet", oordeelde Brinkema. Ze verwees naar opmerkingen van Donald Trump tijdens zijn presidentscampagne. Ook schreef ze dat de regering-Trump geen bewijs had geleverd dat het reisverbod om veiligheidsredenen nodig is en dat Trumps decreten nog steeds ondergeschikt zijn aan de grondwet. "Maximale macht betekent niet absolute macht."
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/d0225b82-bf08-4612-89a5-8905cb9d0e12.jpg)
Het gerechtshof in Washington schortte het inreisverbod op op andere gronden: het verbod zou het onmogelijk maken om reizigers zorgvuldig te behandelen. Staten zijn wettelijk verplicht om dat te doen. Het gaat in beide gevallen om een tijdelijke opschorting van het decreet totdat deze op inhoudelijke gronden kan worden getoetst aan de wet.
Flynn stapt op
De in opspraak geraakte veiligheidsadviseur van Trump stapt nu toch op. In zijn ontslagbrief zegt Flynn dat hij vicepresident Pence eerder onvolledige informatie heeft gegeven.
"Door de snelle opeenvolging van gebeurtenissen heb ik helaas onbedoeld de kandidaat-vicepresident en anderen onvolledig geïnformeerd over mijn telefoontjes met de Russische ambassadeur. Ik heb mijn oprechte excuses hierover gemaakt aan de president en de vicepresident, en zij hebben dit geaccepteerd."
De gepensioneerde generaal Keith Kellogg, die eerder stafchef was van de nationale veiligheidsraad in het Witte Huis zal tijdelijk Flynns positie waarnemen. Persbureau Reuters meldt op basis van een ambtenaar dat David Petraeus, voormalig CIA-directeur en oud-generaal, voor de functie genoemd zou worden.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/anp-49697412.jpg)
Yates waarschuwde al voor Flynn
De voormalig procureur-generaal Sally Yates zou het Witte Huis vorige maand al gewaarschuwd hebben dat nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn chantabel was wegens zijn Russische contacten. Dat bericht persbureau Reuters op basis van een ambtenaar op het ministerie van Justitie. Trump ontsloeg Yates onlangs omdat ze weigerde het inreisverbod te verdedigen.
Flynn zou voor zijn benoeming met de Russen hebben gesproken over de sancties tegen het land, iets dat mogelijk in strijd is met de wet en erg gevoelig ligt, en vervolgens hierover hebben gelogen. Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Trump de situatie rond Flynn aan het bespreken is met vicepresident Mike Pence.
Mnuchin kan aan de slag
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de benoeming van Steven Mnuchin tot minister van Financiën. Mnuchin is vervolgens ingezworen door vicepresident Mike Pence. De voormalige bankier Mnuchin maakte carrière als investeerder in Hollywood en op Wall Street. Hij begon zijn loopbaan bij zakenbank Goldman Sachs, waar hij uiteindelijk partner werd. Daarna zette hij zijn eigen beleggingsfonds op en financierde films.
Mnuchin is dan ook een voorstander van de versoepeling van de strenge regelgeving voor banken, die Trump heeft ingezet.
Rechter wijst verzoek tot opschorting aanleg Dakota pijplijn af
Een Amerikaanse federale rechter heeft het verzoek van Amerikaanse indianengroepen om de aanleg van het laatste stuk van de Dakota oliepijplijn op te schorten afgewezen. De aanleg van de pijplijn zorgt al maanden voor protesten.
De Standing Rock Sioux en de Cheyenne River Sioux indianengroeperingen zeggen dat de aanleg van de pijplijn ervoor zorgt dat zij hun religieuze ceremonies niet langer kunnen uitvoeren bij een meer in het gebied dat voor hen geldt als heilige grond. Zij zijn ook bang voor vervuiling van hun drinkwater en verstoring van hun heilige begraafplaatsen.
President Donald Trump gaf een paar dagen na zijn inauguratie aan de bouw van de pijplijn gewoon te vervolgen, nadat zijn voorganger Barack Obama juist had aangegeven dat er naar alternatieve routes voor de pijplijn moest worden gezocht.
Trump wil banden met Canada niet radicaal veranderen
President Donald Trump heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten hoogstens wat willen "peuteren" hun relatie met buurland Canada. Trump wil dus minder radicale veranderingen in de samenwerking met Canada dan in de relatie met Mexico, die volgens hem stevig op de schop moet. Hij zei na een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau in het Witte Huis:
“We hebben een zeer goede relatie met Canada. De situatie is veel minder ernstig dan wat er gaande is aan de zuidelijke grens. Aan de zuidgrens was de transactie heel veel jaren niet eerlijk voor de Verenigde Staten.”
De Canadese premier Trudeau zei dat hij een vruchtbaar gesprek met Trump had over hoe de Verenigde Staten en Canada kunnen samenwerken op het gebied van veiligheid en immigratie. Canada wil de grens met de VS zo open mogelijk houden.
VolgenJustinTrudeau Justin Trudeau We’ll work tirelessly to create growth and jobs in Canada & the US. Read our joint statement here: https://t.co/fNl9Q7Knyk
Trump en Trudeau verschillen sterk qua stijl en hun visie op de wereld. Trudeau, die in tegenstelling tot Trump vluchtelingen uit Syrië heeft omarmd, leverde echter geen directe kritiek op het omstreden Amerikaanse inreisverbod van mensen uit zeven overwegend islamitische landen. "Het laatste dat Canadezen van mij verwachten is dat ik hier kom en een ander land de les lees", zei hij.
Trump blijft zwijgen over controverse Flynn
Tussen het vele nieuws dat voortvloeit uit Trumps presidentschap sneeuwt de controverse over de Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn regelmatig onder. Maar dat is niet alleen omdat er genoeg andere dingen gebeuren: Trump zwijgt tot nu toe volledig over de zaak en lijkt de kwestie daarmee relatief goed onder de radar te houden - althans, in het buitenland.
In de VS domineert het nieuws al enige dagen The Washington Post, die de zaak in eerste instantie aan het licht bracht. Kort gezegd draait het erom dat Michael Flynn, nog voordat hij benoemd was, met de Russische ambassadeur over de sancties tegen dat land zou hebben gepraat. Dat op zich is al controversieel, maar hij zou vervolgens ook gelogen hebben over het contact. Daardoor zei ook vice-president Mike Pence dat er geen contact was geweest over sancties.
Vooral dat aspect is pikant, zei NRC-correspondent Guus Valk al enkele dagen geleden:
Volgenapjvalk Guus Valk Hierom denk ik dat het snel afgelopen kan zijn met Michael Flynn als Nationale Veiligheidsadviseur. Hij maakte Mike… https://t.co/wOWiMdROXY
Trump noch zijn adviseurs hebben tot nu toe gereageerd op de zaak, terwijl de Post inmiddels bericht dat intern het vertrouwen in Flynn gestaag zou afbrokkelen. Er zou overeenstemming zijn dat Flynn gelogen heeft, aldus de krant. Toch weigerde topadviseur Stephen Miller bij een persconferentie ook maar iets te zeggen over Flynn.
Er was twee dagen geleden zelfs twijfel over of Trump wel op de hoogte was van de situatie. Aan boord van de Air Force One ontkende hij de zaak te kennen, ook al was het toen allang nieuws. Later zei een Post-reporter dat Trump de zaak wel degelijk kende.
Volgencostareports Robert Costa Pres. Trump is well aware of the Flynn story and has spoken about it with advisers and friends in recent days, per several ppl close to him
VN teleurgesteld over blokkeren Palestijn als speciaal gezant voor Libië
In aanloop naar het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis woensdag, gaf de Amerikaanse regering dit weekend al een duidelijk pro-Israël signaal af. Vrijdag blokkeerde de pasbenoemde Amerikaanse ambassadeur bij Verenigde Naties (VN) Nikki Haley de benoeming van de voormalige Palestijnse premier Salam Fayyad als speciaal gezant bij de VN voor Libië.
Volgens Haley zou de benoeming een verkeerd signaal afgeven binnen de VN, waar de Palestijnse staat geen volledig lidmaatschap heeft. Te lang heeft de VN volgens Haley de Palestijnse staat bevoordeelt, ten koste van Israël. "In de toekomst zal de VS Israël niet alleen steunen met woorden maar ook met daden", aldus Haley.
Maandagochtend reageerde de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres teleurgesteld op de beslissing van de VS. Volgens Guterres zou Fayyad de juiste man op de juiste plek zijn en is het voor de Libische vredesproces een gemis dat hij niet benoemd kan worden. De Israëlische premier Netanyahu liet zondag juist weten verheugd te zijn dat de benoeming van Fayyad geblokkeerd is.
Luisteren: zo klinken de tweets van Trump als emo-lied
Het zit Donald Trump bepaald niet altijd mee. De mainstream media die hem voortdurend aanpakken, comedyshow Saturday Night Live die hem belachelijk maakt, honderdduizenden demonstranten die zijn inauguratiefeestje komen verstieren: het leven van een Amerikaanse president gaat niet over rozen. Soms lijkt het wel of iedereen hem moet hebben. Of althans: zo laat hij zelf voortdurend weten op zijn twitteraccount.
Ergens heeft zijn gejammer op Twitter wel wat weg van dat het leed van een gekwelde puber, die zich door de hele wereld onbegrepen voelt. Reden voor het YouTube-kanaal Super Deluxe om de tweets van Trump om te werken tot een emo-lied, in de stijl van Avril Lavinge of bands als Panic! at the Disco en Fall Out Boy.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/knipsel-2.jpg)
Peruaanse president vraagt Trump om uitlevering oud-president
In een eerste telefoongesprek met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft de president van Peru Pedro Pablo Kuczynski om de uitlevering van oud-president Alejandro gevraagd. Dat liet Kuczynski zondag in een verklaring weten, meldt persbureau Reuters.
Vrijdag vaardigde een Peruaanse rechter een internationaal arrestatiebevel uit voor Toledo, die ervan verdacht wordt 20 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen, in ruil voor het gunnen van een lucratief contract aan het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht om een snelweg te bouwen van Brazilië naar de Peruaanse kust.
Volgens Kuczynski bevindt Toledo zich in de Verenigde Staten, waarschijnlijk in de buurt van San Francisco. Over hoe Trump op zijn verzoek gereageerd heeft zou de Peruaanse president later in detail treden, maar volgens de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken Carlos Basombrio wil de VS eerst meer bewijs zien voordat ze overwegen Toledo op te pakken. De kwestie kan de verhouding tussen Amerika en Peru, een belangrijke bondgenoot van de VS in Zuid-Amerika, onder druk zetten.
Toledo reageerde zondagavond voor het eerst op de aantijgingen via Twitter. Daar meldde hij niet op de vlucht te zijn, alsook dat elke Peruaan recht heeft op een eerlijke behandeling. Waar hij zich bevindt liet hij in het midden.
VolgenAlejandroToledo Alejandro Toledo Nunca me he fugado de nada, pero me llaman "fugitivo" -- una distorsión maquiavélicamente política que rechazo.… https://t.co/PeUUb03l4K
Trump 'reageert' op Noord-Koreaanse raketproef
President Trump heeft zondag kort gereageerd op de jongste Noord-Koreaanse raketproef, die werd uitgevoerd terwijl de Japanse premier Shinzo Abe op bezoek was in de Verenigde Staten. Tijdens een korte persconferentie zei Trump kortweg dat de VS "voor 100 procent achter Japan staan". Hij veroordeelde of noemde de raketproef verder niet:
Trump after North Korea missile launch: "The US stands behind Japan, its great ally, 100%." https://t.co/UYpqI3esEb https://t.co/fwq5mH2XtO
— CNN (@CNN) 12 februari 2017
Later op de zondag ging een woordvoerder namens het WItte Huis wel nader in op de rakettest. De regering heeft zich opnieuw achter "vitale bondgenootschappen" in het Pacifische gebied geschaard om "hernieuwde vijandigheid van Noord-Korea te voorkomen".
Het is de eerste keer sinds de beëdiging van Trump dat Pyongyang een raket heeft getest. De Zuid-Koreaanse legertop veroordeelde de proef zondag en noemde die “een duidelijke schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”.
Zuid-Koreaanse generaals vermoeden dat de test bedoeld is om indruk te maken op Trump en zijn nieuwe regering. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei op Nieuwjaarsdag nog dat zijn land “in de laatste fase” is bij het ontwikkelen van een intercontinentale raket die de Amerikaanse westkust moet kunnen bereiken. Trump reageerde daarop dat hij ervoor zal zorgen dat hij de voltooiing van zo’n wapen zou voorkomen. Hoe hij dat zou gaan doen, zei Trump er niet bij.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won't happen!
Krant plaatst foto van Trump-imitator in plaats van Trump
Een krant in de Dominicaanse Republiek heeft zich zaterdag verontschuldigd nadat ze in plaats van een foto van Donald Trump een foto van acteur Alec Baldwin hadden gepubliceerd, een acteur die hem wekelijks imiteert.
De foto verscheen vrijdag op pagina 19 van de krant El Nacional Dominicano naast een portret van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De krant laat op haar website weten het te betreuren dat de verkeerde foto onopgemerkt in de krant is verschenen.
Volgenjeremyweate jeremyweate Dominican newspaper uses Alec Baldwin image to represent Drumpf https://t.co/H9LLcytBnc https://t.co/IGBiYfRTEz
Baldwin imiteert Trump in het wekelijkse satirische programma Saturday Night Live. Trump heeft via Twitter diverse keren laten weten het programma "niet grappig" te vinden en het te bestempelen als "echt slechte televisie".
Bekijk hieronder een fragment van Baldwin als Trump-imitator:
Trump: kosten muur Mexico kunnen "fors omlaag"
De kosten van de muur die president Donald Trump op de grens met Mexico wil bouwen kunnen "fors omlaag", zo liet Trump zaterdag op Twitter weten.
De tweets volgen nadat persbureau Reuters inzage had in delen van een rapport waarin staat dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid de kosten van de muur schat op 21,6 miljard dollar. Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat de kosten van de te bouwen muur ongeveer 12 miljard dollar zouden bedragen.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump I am reading that the great border WALL will cost more than the government originally thought, but I have not gotten involved in the.....
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump ...design or negotiations yet. When I do, just like with the F-35 FighterJet or the Air Force One Program, price will come WAY DOWN!
Dat Trump de kosten lager inschat, komt volgens hem "omdat hij nog niet betrokken is bij het proces van de bouw van de muur". Volgens de president zal het dan net zo gaan als met de aanschaf van het F-35 gevechtsvliegtuig, beter bekend als de Joint Strike Fighter.
Op 22 december plaatste Trump een tweet dat de JSF veel te duur is. Hij zei concurrent Boeing gevraagd te hebben wat het kost om in plaats daarvan F-18's aan te schaffen. Een dag later zei de vliegtuigbouwer met Trump te hebben gepraat en ervoor te zullen zorgen dat de kosten van de JSF flink omlaag zullen gaan. Het aandeel van Lockheed Martin zakte als gevolg van de tweet van Trump.
'Details geverifieerd in omstreden rapport over banden Trump en Rusland'
Voor het eerst hebben Amerikaanse inlichtingendiensten enkele details uit het controversiële rapport over president Donald Trump geverifieerd. Dat zeggen enkele inlichtingenbronnen tegen CNN.
Het rapport, dat vorige maand gepubliceerd werd op de website Buzzfeed nadat CNN erover schreef (lees hem hier op onze website), was samengesteld door een voormalige Britse geheim agent, Christopher Steele. In 35 pagina’s wordt beschreven hoe Trump al vele jaren nauwe contacten onderhoudt met de Russische autoriteiten. Russische geheime diensten zouden ondertussen belastende informatie over hem hebben verzameld, zoals financiële malversaties en een ontmoeting met prostituees in een Moskouse hotelsuite. Ook zou het team van Trump hebben geweten van het hacken van de Democratische partij tijdens de presidentsverkiezingen.
Welke details nu precies zijn geverifieerd blijft onduidelijk, maar ze gaan in ieder geval niet over de "schunnige" aantijgingen, aldus CNN. Het is bovendien niet zeker of de geverifieerde informatie te maken heeft met de banden tussen Rusland en Trump, schrijft CNN, maar volgens twee inlichtingenbronnen van Buzzfeed is dat wel zo.
Tijdens zijn enige persconferentie als aanstaande president noemde Trump het rapport "nepnieuws". De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer herhaalt die boodschap nu tegen CNN.
'Rusland overweegt uitlevering Snowden als cadeau aan Trump'
De Russische regering zou de uitlevering van voormalig inlichtingenexpert Edward Snowden aan de VS overwegen om president Trump gunstig te stellen. Dat meldden bronnen op basis van documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan NBC News. Trump heeft Snowden, die sinds 2013 als balling in Rusland woont, altijd als verrader gezien en wil hem in de VS laten berechten.
De advocaat van Snowden zegt tegen NBC dat hij geen enkel signaal heeft ontvangen dat Rusland Snowden mogelijk zou willen uitleveren. Snowden zelf reageerde op Twitter gezegd dat een dergelijke actie hem zou vrijpleiten van de verdenking dat hij een spion zou zijn:
VolgenSnowden Edward Snowden Finally: irrefutable evidence that I never cooperated with Russian intel. No country trades away spies, as the rest… https://t.co/VPmWaO9ywU
Trump overweegt nieuw inreisverbod
Terwijl hij onderweg was naar Florida zei Trump tegen verslaggevers aan boord van de Air Force One dat hij overweegt maandag of dinsdag een decreet voor een nieuw inreisverbod te tekenen. De president is ervan overtuigd dat hij uiteindelijk dit juridische gevecht zal winnen.
"We hebben een hoop andere opties, het invullen van een nieuw reisverbod inbegrepen. We moeten snel handelen vanwege de veiligheid. Dus we schrijven misschien wel gewoon een nieuwe decreet."
Trump voegde daaraan toe dat hij het leuk vindt "te verassen". Eerder meldde persbureau AP nog dat de regering het inreisverbod waarschijnlijk niet tot het hooggerechtshof zal uitvechten, nadat rechters in hoger beroep de beperking op het inreisverbod nog steeds als geldig verklaarden. Later zei het Witte Huis aanvechting weer wel te overwegen. Het hof van beroep heeft inmiddels zowel het ministerie van Justitie als de staat Washington gevraagd om argumenten of een groter aantal rechters over de beperking zou moeten beslissen. Donderdag besloot een panel van drie rechters over de rechtszaak.
Gevolgen inreisverbod
Welke gevolgen alle gedoe rondom het inreisverbod heeft, laat een verhaal in de Houston Chronicle zien. De in Iran geboren gynacoloog Alireza Shamshirsaz, gespecialiseerd in foetale chirurgie, zou in Iran twee ongeboren kinderen opereren. Maar al heeft hij een greencard en om die reden permanent mag verblijven in de VS, toch is de onzekerheid zo groot dat hij niet het risico wil nemen dat hij mogelijk niet terugkomt. Tot groot verdriet van de "ontroostbare ouders" vertelt hij in het artikel.
Ook de podcast This American Life had recent een aangrijpend verhaal van een Irakese vluchteling die er drie jaar over gedaan had om uit Zweden naar de VS te komen, waar zijn vrouw en kinderen al verbleven. Toen hij tegengehouden werd op het vliegveld in de VS dacht hij bijna 24 uur lang dat hij teruggestuurd zou worden en dat dit dus zijn doodvonnis zou zijn.
In dezelfde aflevering over de chaos rondom de uitvoering van het inreisverbod, onder de titel 'Its working out very nicely', sprak de presentator met een medewerker van de Amerikaanse IND, die de hele wereld overvliegt om vluchtelingen te te screenen. Uit zijn verhaal blijkt dat niemand van de regering Trump ook maar de moeite had genomen om te checken hoe de huidige toelatingsprocedure er nu uitziet.
"Ze hebben niet eens een basic briefing gehad. Ik was aan de telefoon met het State Department, een paar minuten voordat Trump het decreet tekende, om te vragen of de mensen die nu op het punt stonden het vliegtuig te nemen wel toegelaten zouden worden. En de medewerker had geen idee. Dus ik vroeg zijn jullie dan niet gebriefd van te voren? En hij zei: 'Wat wil je dat ik zeg? Ik zit net als jij te F5-en om de site van het Witte Huis te vernieuwen en te lezen wat het inhoudt'."
Luister het gesprek hier.
Speelt een 'woman out of control' straks Steve Bannon bij Saturday Night Live?

Rosie O' Donnell wil Steve Bannon spelen bij Saturday Night Live. Foto Evan Agostini/Invision/AP)
De sketch van Saturday Night Live (SNL) waarbij actrice Melissa McCarthy de veelgeplaagde perschef Sean Spicer nadeed, lijkt een opvolger te krijgen.
Direct na de uitzending met McCarthy ging de naam van O'Donnell al rond om Trumps topstrateeg Steve Bannon te spelen. Daar was tot dan toe nog geen geschikte imitator voor gevonden; iedere keer dat annon in beeld kwam, ging hij gekleed als magere Hein die praat als Darth Vader zonder ademhalingsproblemen. O'Donnell liet blijken dat ze klaar was om haar plicht te vervullen:
VolgenRosie ROSIE @calvininsf - i am here to serve - alec has trump - melissa has spice - i would need a few days to prepare - so if called - i will be ready
Dat juist O'Donnell werd genoemd, is pikant. De presentatrice kreeg het in het verleden geregeld aan de stok met Donald Trump, die haar een "woman out of control" noemde en opmerkingen maakte over O'Donnells gewicht. CNN nam de moeite om een compleet overzicht te maken van de vete, die al teruggaat tot 2006.
Nu lijkt er een nieuw hoofdstuk aan te komen. Vrijdag veranderde O'Donnell haar profielfoto op Twitter met een digitale faceswap en het resultaat is behoorlijk realistisch.
VolgenRosie ROSIE exactly https://t.co/iQ46FneEHa
A @Rosie picture is worth a thousand words pic.twitter.com/alhZpPtf8N
— Brian (@Principat0) February 10, 2017
Of O'Donnell ook werkelijk Bannon gaat spelen, of dat toch weer magere Hein wordt opgeroepen, zal pas blijken als SNL zaterdag op de buis is. Hier nog een keer de sketch van McCarthy:
'Regering Trump houdt zich aan deal met Iran'
De Amerikaanse regering is ondanks eerdere uitspraken van president Trump wel degelijk bereid om zich te houden aan het nucleaire akkoord met Iran. Dat zegt EU-Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini na gesprekken met leden van diens kabinet.
"Ik ben gerustgesteld nadat ik hoorde dat de intentie er nog steeds is om het akkoord volledig uit te voeren."
Die intentie is opvallend, aangezien president Trump zich juist uiterst kritisch uitliet over de deal met Iran en het akkoord vergeleek met de appeasement-politiek jegens de Duitsers in de jaren dertig van de vorige eeuw.
De spanningen met Iran liepen nog verder op nadat het land een rakettest uitvoerde, officieel niet wegens de uitspraken van Trump. De test mocht onder de afspraken die het land eerder maakte, aangezien de raket volgens Iran geen nucleaire lading kon dragen. President Trump reageerde echter fel op die test:
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump Iran has been formally PUT ON NOTICE for firing a ballistic missile.Should have been thankful for the terrible deal the U.S. made with them!
Mogherini, die op bezoek is in Washington DC, liet verder weten dat Trump nog steeds geen kandidaat heeft voor het ambassadeurschap bij de EU. Een probleem dat overigens voor meer posten bij het State Department geldt. Vooral voor hogere functies is het ministerie nog steeds op zoek naar geschikte mensen. Over het vastgelopen overleg over de handel tussen de EU en de VS kon Mogherini geen uitspraken doen.
In Iran gingen vrijdag honderdduizenden mensen de straat op. 'Om te protesteren tegen Trump', schreven sommige media. Is dat wel zo? Bekijk de video:
'Veiligheidsadviseur Flynn besprak voor inauguratie sancties met Rusland'
Trumps hoogste veiligheidsadviseur, Michael Flynn, is al snel na zijn aantreden in opspraak geraakt. Volgens The Washington Post zeggen verschillende huidige en voormalige ambtenaren dat hij al voordat hij benoemd was met de Russische ambassadeur in de VS over de sancties tegen Rusland heeft gepraat.
Wat Flynn precies zou hebben besproken met de ambassadeur over de sancties blijft onduidelijk, maar The Washington Post zegt dat een aantal ambtenaren heeft gezegd dat Flynn aan de ambassadeur heeft laten doorschemeren dat de sancties verlicht zouden worden. Verder zouden ze andere diplomatieke zaken hebben doorgenomen.
Flynn - die bekend staat als pro-Russisch - ontkende in eerste instantie de aantijgingen, maar zijn woordvoerder liet later weten dat hij niet zeker kan zijn dat het onderwerp niet ter sprake is gekomen. Vice-president Mike Pence en Flynn zelf ontkenden eerder al dat sancties ter sprake kwamen in het gesprek, waarvan het bestaan al bekend was. Het zou alleen over het arrangeren van een gesprek tussen Trump en Poetin zijn gegaan.
Volgens een obscure Amerikaanse wet uit 1799 is het voor niet-diplomaten verboden om te interveniëren in conflicten die de VS hebben met andere landen. Maar het overtreden van deze - nog nooit gebruikte - wet lijkt maar deels de grootste zorg over de interacties van Flynn. Veel prominente Amerikanen hebben vaker contact met regeringen.
Het gaat er vooral om hoe ver Flynn is gegaan: heeft hij aan Rusland laten merken dat de sancties die Obama aan het einde van zijn termijn instelde onder Trump zouden worden opgeheven? Die actie zou Rusland mogelijk hebben doen besluiten om niet terug te slaan - wat het die dagen ook niet deed. Die zeer onverwachte terughoudendheid schokte de wereld tijdens de laatste uren van 2016. Het zou volgens The Post hebben gezorgd voor een onderzoek in Washington naar wat Flynn precies met de ambassadeur besprak.
Opnieuw grote nederlaag voor Trump
Het inreisverbod dat Trump twee weken geleden uitvaardigde blijft voorlopig opgeschort, werd vannacht bekend. Rechters van het Hof van Beroep in San Francisco zagen geen reden het verbod ingesteld te laten terwijl het juridisch wordt onderzocht.
Een behoorlijke nederlaag voor president Trump, schrijft NRC-correspondent Guus Valk in zijn achtergrondstuk over de kwestie. "Deze weken wordt de reikwijdte van Trumps macht getest. Hij heeft aangekondigd als een sterke leider te regeren, en probeert tegelijkertijd Congresleden, journalisten en rechters in het gareel te krijgen. Tot nu toe ondervindt hij uit al die instituties tegenkracht."
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/data8935997-a0c93f.jpg)
Senaat bevestigt Tom Price als minister van Gezondheid
De Senaat heeft Tom Price bevestigt als minister van Gezondheid. Dat gebeurde met een meerderheid van 52 stemmen tegenover 47 stemmen - een verdeling die bijna precies samenvalt met die tussen de Republikeinen en de Democraten (één Democraat stemde niet).
De stemming toont weer aan hoe verdeeld de Senaat is over de kabinetskeuzes van Trump. Democraten zijn steevast ernstig gekant tegen de voordrachten. Eerder kwam Betsy DeVos, minister van Onderwijs, met de hakken over de sloot door de Senaat.
Dit keer wisten de Democraten het debat te rekken tot twee uur 's ochtends, een onderdeel van hun tactiek om de benoemingen te vertragen. Zij zien Price, een voormalig chirurg, als de man die Obamacare zal ontmantelen. Republikeinen zien hem als een kandidaat met veel expertise. Senaatsleider Mitch McConnell zei dat Price "meer weet dan wie dan ook over gezondheidszorgbeleid". Uiteindelijk kreeg hij dus door zijn eigen partij net een meerderheid.
Trump belt met Xi, erkent één China
President Trump heeft donderdagavond gebeld met de Chinese leider Xi Jinping en gezegd dat de VS slechts één China zullen erkennen. Daarmee doorbrak Trump speculaties over zijn beleid ten aanzichte van Taiwan, die ontstonden toen Trump in december zei dat hij niet inzag waarom hij zich per se aan het één-Chinabeleid zou moeten vasthouden.
Trump had vlak voor die uitspraken gebeld met de Taiwanese president, een hoogst ongebruikelijke actie voor een Amerikaanse leider (Trump was toen nog president-elect). Amerika erkent Taiwan niet en ziet het als deel van de Volksrepubliek China, maar Trump leek daar minder strikt over te denken. In Beijing leidde dat - mede door andere uithalen van Trump over China's handelsbeleid - tot nervositeit.
Nu heeft Trump echter dus zijn steun betuigd aan Xi. Die sprak daarvoor zijn dank uit in een verklaring die werd uitgezonden op de Chinese staatstelevisie. Beide landen zeiden verder na het telefoongesprek dat ze aan de slag gaan om samen te werken. Ook zal er op een nog nader te bepalen moment een ontmoeting plaatsvinden tussen Trump en Xi.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/01/data8576803-887c1b.jpg)
Inreisverbod blijft voorlopig opgeschort
Het inreisverbod voor de bewoners van zeven landen dat president Trump twee weken geleden uitvaardigde blijft voorlopig opgeschort. Dat heeft het federaal Hof van Beroep vannacht besloten. De regering in Washington heeft het beroep verloren waarin het vroeg om het inreisverbod weer in te stellen.
Het inreisverbod is hiermee niet definitief van de baan. Het gaat slechts om een tijdelijke opschorting die vorige week werd opgelegd door een rechter in de staat Washington. Hij oordeelde dat het verbod niet van kracht mag zijn totdat er juridische duidelijkheid is. Die zaak loopt nog en zal waarschijnlijk besloten worden door het Hooggerechtshof.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/usa-trump-immigration_8930263.jpg)
Republikeinse commissievoorzitter boos over opmerkingen Trump-adviseur
Jason Chaffetz, de Republikeinse voorzitter van een commissie die toezicht houdt in het Huis van Afgevaardigden, heeft zich donderdag kritisch uitgelaten over Kellyanne Conway, een van Trumps naaste adviseurs. Conway nam het in een interview met tv-zender Fox op voor Ivanka Trump, wier modelijn niet langer verkocht gaat worden door warenhuis Nordstrom.
Nadat Trump woensdagavond al een inmiddels veelvuldig bekritiseerde tweet uitzond waarin hij zei dat de warenhuisketen zijn dochter Ivanka "erg oneerlijk" heeft behandeld, zei Conway tegenover Fox dat kijkers Ivanka's spullen moeten kopen.
"Koop haar spullen. Het is een prachtige collectie, te vinden en aan te schaffen op internet."
Volgens AP zei Conway tijdens het interview openlijk dat ze "gratis reclame" aan het maken was.
My daughter Ivanka has been treated so unfairly by @Nordstrom. She is a great person -- always pushing me to do the right thing! Terrible!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 8, 2017
De Republikeinse commissievoorzitter Chaffetz vindt dat Conway te ver is gegaan. Tegenover AP noemde hij haar woorden "verkeerd". Chaffetz: "Dit is duidelijk over de grens, onacceptabel." Het Witte Huis heeft inmiddels gezegd dat het met Conway in gesprek is gegaan over het voorval.
Volgens Chaffetz gaat dat niet ver genoeg. Samen met de Democratische commissievoorzitter wil Chaffetz de zaak voor de Ethische Commissie van de Amerikaanse regering brengen. Ook zegt de Republikein een brief aan het Witte Huis te gaan schrijven om zijn irritatie over Conways uitspraken te uiten. Chaffetz is de Republikeinse voorzitter van de House Committee on Oversight and Government Reform. Deze commissie houdt toezicht het Huis van Afgevaardigden. Ze controleert het onder meer op mogelijke vormen van fraude en of het geld van Amerikaanse belastingbetalers op de juiste manier gebruikt wordt.
Schending van regels
Liberale activisten en ethici noemde het optreden van Conway donderdag een duidelijke schending van de regel die overheidsfunctionarissen verbiedt hun positie te gebruiken om particuliere zakelijke belangen te dienen. Trumps tweet van woensdag kreeg dezelfde kritiek. Hij haalde voor het eerst sinds hij president is uit naar een bedrijf waarin de familie Trump zakelijke belangen heeft
Trumpadviseur Conway wist het nieuws al eerder te halen. Zij was het die in januari de term alternative facts muntte.
Trudeau maandag naar Witte Huis
De Canadese premier Justin Trudeau komt komende maandag naar Washington. In een verklaring over het voorgenomen bezoek zegt het Witte Huis:
"President Trump en premier Trudeau kijken uit naar een constructief gesprek over het versterken van de banden tussen beide landen."
Canada zegt in een verklaring:
"We kijken uit naar een ontmoeting waarin de unieke relatie tussen Canada en de VS besproken wordt en hoe beide landen gezamenlijk hard zullen blijven werken voor Canadezen en Amerikanen in de middenklasse."
Waarschijnlijk gaat het gesprek over de omstreden Keystone XL-pijplijn die van Texas naar Alberta in Canada zal lopen. Per decreet keurde Trump de bouw van de oliepijplijn recent goed, samen met de Dakota Access-pijplijn.
Ook zullen de twee het hebben over handelsverdrag NAFTA. Trump is zeer kritisch op het verdrag tussen de VS, Canada en Mexico. Hij wil opnieuw over de voorwaarden onderhandelen. Met de Mexicaanse president is daar nog niet over gesproken. Een ontmoeting tussen Trump en Enrique Pena Nieto ging niet door, uit woede over Trumps plan een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij wil dat Mexico de kosten draagt.
Brief Trump stelt China voorlopig gerust
Het ijs is gebroken, tussen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump. In een brief aan China heeft Trump laten weten uit te kijken naar een goede band tussen de twee staten. Ook dankte Trump Xi voor de felicitaties naar aanleiding van zijn inauguratie en wenste hij het Chinese volk een gelukkig Nieuwjaar.
De afgelopen tijd leek het allerminst zeker dat er een goede verhouding zal ontstaan tussen de nieuwe president van Amerika en zijn Chinese ambtgenoot. Trump heeft in verschillende speeches keihard uitgehaald naar China, dat volgens hem Amerikaanse banen zou “stelen”. Ook het feit dat Trump na zijn verkiezing telefoneerde met de president van Taiwan viel in China slecht: China erkent Taiwan niet en maakt aanspraak op het Taiwanese grondgebied. Dat Trump meer dan drie weken na zijn inauguratie nog niet met Xi had gebeld zou een teken aan de wand zijn voor verslechterde verhoudingen.
Verschillende bronnen vertellen aan Reuters dat Xi Jinping zich zorgen maakte over zo’n telefoontje. Als zo’n gesprek van de rails loopt, zoals gebeurde toen Trump met de Australische premier belde, kan dat China in grote verlegenheid brengen.
Dat nu een brief is verstuurd wordt in de Chinese staatsmedia als teken gezien dat Trump begrijpt dat hij er geen belang bij heeft de verhouding met China op scherp te zetten, zo meldt Reuters. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang dankte Trump donderdag in een persconferentie voor de brief en benadrukte dat samenwerking voor de twee landen de enige optie is.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/01/data8576803-887c1b.jpg)
Recordoppositie in Senaat over regering Trump
Met hakken over de sloot. Veel ministers in de regering van president Donald Trump ontvangen in de Senaat grote weerstand tegen hun benoeming. Niet eerder was er zoveel oppositie, zo laat The New York Times zien.
Betsy deVos, minister van Onderwijs, had zelfs de stem nodig van vicepresident Mike Pence aangezien er patstelling was ontstaan in de Senaat. Naast de 48 Democratische senatoren stemden ook 2 Republikeinen tegen haar benoeming. Het was voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat dit gebeurde. Maar er was ook flinke weerstand tegen Jeff Sessions, woensdag benoemd als minister van Justitie, en Rex Tillerson, vorig week woensdag benoemd, als minister van Buitenlandse Zaken.
Na nog maar de helft van de kabinetsbenoemingen heeft regering Trump al een record gebroken. In de gehele Amerikaanse geschiedenis hebben in totaal vijf genomineerde ministers meer dan veertig tegenstemmen gekregen, drie daarvan (DeVos, Sessions en Tillerson) onder president Trump.
Onder George W. Bush was er ook veel kritiek op de toenmalige minister van Justitie. John D. Ashcroft kreeg 42 tegenstemmen. En onder zijn vader, George Bush, werd ooit een minister weggestemd. Het ging om John G. Tower, minister van Defensie. Tijdens de hoorzitting kwam naar buiten dat hij zich had vergrepen aan vrouwen en een drankprobleem had. In totaal stemden 53 senatoren tegen zijn benoeming.
Kandidaat Hooggerechtshof bekritiseert tweets Trump
Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof, Neil Gorsuch, heeft op woensdag de denigrerende uitlatingen van de president over het juridische systeem gekwalificeerd als "demoraliserend" en "ontmoedigend", zo meldt persbureau Reuters. President Trump viel via Twitter de gerechtelijke uitspraak aan van de federale rechter James Robart die een voorlopig einde maakte aan het omstreden inreisverbod. Hij noemde diens vonnis "belachelijk" en sprak over een "zogenaamde rechter".
Gorusch uitte zijn kritiek tijdens een bijeenkomst met de Democratische senator Richard Blumenthal die dit verhaal naar buiten bracht. Een woordvoerder van de kandidaat-opperrechter heeft het bevestigd.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/anp-49546326.jpg)
De 49-jarige kandidaat voor het Hooggerechtshof werd op 1 februari voorgedragen door Trump. Hij geldt als een zeer conservatieve rechter en moet de opvolger worden van de vorig jaar overleden Antonin Scalia. Gorsuch is nu verbonden aan een Hof van Beroep.
Een vergelijkbaar gerechtshof doet komende dagen een nieuwe gerechtelijke uitspraak over het inreisverbod.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/d0225b82-bf08-4612-89a5-8905cb9d0e12.jpg)
Trump haalt uit naar warenhuis Nordstrom om dumpen Ivanka's kledinglijn
Voor het eerst sinds hij president is heeft Donald Trump in een tweet fel uitgehaald naar een bedrijf waarin de familie Trump zakelijke belangen heeft. Woensdagavond tweette Trump dat warenhuisketen Nordstrom zijn dochter Ivanka "erg oneerlijk" heeft behandeld. De tweet werd geretweet door het officiële account van de Amerikaanse president, @potus.
VolgenrealDonaldTrump Donald J. Trump My daughter Ivanka has been treated so unfairly by @Nordstrom. She is a great person -- always pushing me to do the right thing! Terrible!
Vorige week maakte Nordstrom bekend de kleding- en accessoirelijn van Ivanka niet langer te zullen verkopen. Een specifieke reden gaf het bedrijf niet, maar volgens Nordstrom vervangt het jaarlijks zo'n tien procent van de collectie wanneer verkoopcijfers tegenvallen. Vlak na Trumps tweet daalde de beurskoers van Nordstrom, maar inmiddels is de waarde al weer boven het niveau van vóór Trumps uithaal.
Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer reageerde woensdag in zijn dagelijkse persbriefing op Trumps tweet. Volgens Spicer heeft Trump alle "recht voor zijn familie op te komen" als zijn dochter wordt "aangevallen" om "haar vaders beleid".
Intel investeert 7 miljard
Techbedrijf Intel gaat 7 miljard dollar investeren in een halfgeleiderfabriek in Arizona. Dat maakte Intel-topman Brian Krzanich woensdag bekend na een ontmoeting met Donald Trump. Door de investering worden volgens Intel 3.000 banen gecreëerd. Het Witte Huis zegt dat er indirect in de omgeving nog 7.000 banen bij komen door de investering.
De aankondiging van Intel komt op een opvallend moment. Afgelopen week was Intel nog een van de bijna honderd techbedrijven die een gezamenlijke verklaring ondertekenden tegen het inreisverbod van Trump voor inwoners uit zeven overwegend islamitische landen.
Intel is een van de weinigen techbedrijven waarvan de productie voor het grootste deel in de VS plaatsvindt. Wel werken er veel hoogopgeleide immigranten bij het bedrijf. Er werken permanent zo'n 3.000 mensen op een werkvisum bij Intel in de Verenigde Staten.
Krzanich waarschuwde eerder voor de protectionistische koers die Trump wil varen. Trump is tegenstander van veel huidige vrijhandelsverdragen, maar volgens Krzanich is protectionisme geen oplossing om de economie te laten groeien.
Intel heeft aangegeven dat de investering te maken heeft met het verlichten van de belasting en regeldruk door Trump. Trump reageerde op de bekendmaking door te zeggen dat Intel "geweldige producten" gaat maken.
Kijken: wordt de bouw van de pijpleiding in North Dakota hervat?
'Zelfs slechte middelbare scholier zou mij gelijk geven'
De rechter die zijn inreisverbod opschortte, werd door Donald Trump eerder al een "zogenaamde rechter" genoemd die het land openstelde voor terroristen. Nu heeft de Amerikaanse president, in afwachting van de beslissing in het beroep dat hij heeft aangetekend, gezegd dat "rechtbanken zo politiek lijken".
Ook zei hij dat er niks mis is met het decreet dat hij ondertekende: "Het is prachtig geschreven" en "gemaakt voor de veiligheid van ons land". Volgens Trump zou zelfs "een slechte middelbare scholier dat begrijpen". De wet zou Trump de ruimte bieden die de rechter hem nu niet gegeven heeft.
Trump deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in Washington met politieagenten en sheriffs. Daarbij zei hij ook dat rechters het decreet "waarschijnlijk anders interpreteren dan 100 procent van de mensen in deze ruimte".
Waarschijnlijk is de uitspraak in het hoger beroep dat Trump heeft aangespannen later deze week.
Trump en Erdogan treden samen op tegen IS in Syrië
Donald Trump gaat met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan samenwerken in de bestrijding van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Persbureau Reuters meldt dat op basis van bronnen rond de Turkse president. Dinsdag (Amerikaanse tijd) voerde Trump zijn eerste telefoongesprek als president met Erdogan.
Tijdens dat gesprek spraken Erdogan en Trump af gezamenlijk op te treden tegen IS in de Syrische plaatsen al-Bab en Raqqa. Volgens de Turkse bronnen hebben de twee het daarnaast gehad over de vluchtelingencrisis en het instellen van een safe zone in Syrië. Ze zouden ook de intentie hebben uitgesproken elkaar 'zo snel mogelijk' in het echt te ontmoeten.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2016/07/5a7adc96-27bb-4de4-bf35-a2ffc427f8fd.jpg)
De Turkse bronnen weten ook te melden dat CIA-directeur Mike Pompeo donderdag afreist naar Turkije. Daar zal hij besprekingen voeren over de Amerikaanse steun aan Koerdische strijders in Syrië, die door de Turken als terroristen worden beschouwd.
Verder gaat Pompeo met Turkije praten over de kwestie rondom Fethullah Gülen. Ankara ziet de geestelijke, die sinds 1999 in de Verenigde Staten woont, als aanstichter van de staatsgreep in juli en wil dat de Amerikanen hem uitleveren.
Tijdens het telefoongesprek, dat 45 minuten duurde, hing er volgens de bronnen een 'prettige sfeer' tussen Erdogan en Trump. In een korte verklaring liet het Witte Huis weten dat Trump tijdens het telefoongesprek heeft benadrukt dat de Verenigde Staten Turkije steunen als 'strategische partner en NAVO-bondgenoot'.
Advocaat regering: rechters hebben geen zeggenschap over inreisverbod
Een advocaat van de regering van Donald Trump heeft voor het hof van beroep in San Francisco betoogd dat rechters geen bevoegdheid hebben om het inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden op te schorten. Dinsdag (lokale tijd) vond in de Californische stad een hoorzitting plaats, in het hoger beroep dat de regering heeft aangespannen tegen de beslissing van een rechter in Seattle om het inreisverbod voorlopig op te schorten.
Een rechter vroeg advocaat August E. Flentje van het ministerie van Justitie, dat het inreisverbod wil handhaven, of hij vond dat het gerechtssysteem de order van de president eigenlijk niet had mogen herroepen. Daarop antwoordde deze bevestigend. "Er zijn natuurlijk grondwettelijke beperkingen, maar we hebben het hier over een risico-inschatting."
Flentje zei vervolgens niet wat die 'grondwettelijke beperkingen' inhielden. Hij leek ook aan te voelen dat zijn argumentatie bij de rechters op scepsis stuitte: "Ik betwijfel of ik de rechtbank op deze manier overtuig."
Moslimban
De advocaten van de staten Washington en Minnesota, die tegen het inreisverbod zijn, betoogden dat het inreisverbod in de praktijk neerkomt op een moslimban. De rechtbank, die berekend had dat het inreisverbod 15 procent van de moslims treft, was ook kritisch tegenover die argumentatie: "Ik snap niet zo goed waarom het hier om religie zou gaan, terwijl het overgrote deel van de moslims er geen last van heeft", zei rechter Richard Clifton.
Daarop antwoordde de advocaat van Washington dat hij niet hoefde aan te tonen dat het inreisverbod alle moslims treft. Volgens hem is het genoeg te bewijzen dat religieuze motieven aan Trumps besluit ten grondslag liggen. Uitspraken van Trump zouden dat bewijs leveren.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/d0225b82-bf08-4612-89a5-8905cb9d0e12.jpg)
Advocaat van de regering Flentje ontkende inderdaad niet dat Rudi Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en een fervent Trump-aanhanger, door de president is gevraagd een plan te bedenken voor een moslimban. Giuliani vertelde dat vorige week in een interview. Officieel spreekt de regering niet van een moslimverbod, maar van een tijdelijke immigratiestop om het screeningsproces voor mensen die naar de Verenigde Staten willen komen op orde te brengen.
De hoorzitting werd live uitgezonden op Amerikaans televisiezenders, en op YouTube, waar meer dan 130.000 mensen de stream bekeken. Buiten het gerechtsgebouw demonstreerden tegenstanders van het inreisverbod.
Waarschijnlijk komt het hof van beroep later deze week met een oordeel. Het ligt in de lijn der verwachting dat de partij die het beroep verliest, de zaak meeneemt naar het Supreme Court, de hoogste gerechtelijke instelling in de Verenigde Staten.
Lees ook: Twee weken president Trump in tijdschriftcovers'Pijplijn Dakota Access komt door gebied indianenstam te lopen'
Het Army Corps of Engineers, de federale instantie die de omstreden oliepijplijn Dakota Access aanvankelijk goedkeurde, heeft het Congres dinsdag medegedeeld dat de pijpleiding door Lake Oahe zal komen te lopen. Dat blijkt uit documenten die het ministerie van Justitie heeft ingediend, meldt persbureau AP dinsdag. De inheemse Amerikaanse stam Standing Rock Sioux protesteert al sinds het begin tegen deze bouwplannen.
VolgenAP The Associated Press Army says it will allow Dakota pipeline to cross under Missouri River reservoir in N.D. as early as Wednesday. https://t.co/ZHDIbgtbt1
De aanleg via Lake Oahe is de laatste fase van het 1.900 kilometer lange bouwproject, dat door vier staten loopt. De pijpleiding had eind 2016 al klaar moeten zijn, maar onder president Obama werd de aanleg opgeschort. Dit omdat honderden inheemse Amerikanen en andere demonstranten protesteerden tegen het project. De pijplijn zou slecht zijn voor het milieu en mogelijk het drinkwater van de omwonende stam vervuilen. Bij protesten zijn meer dan zevenhonderd mensen gearresteerd.
In zijn eerste week als staatshoofd gaf Trump al het groene licht aan Dakota Access en Keystone XL, een andere omstreden pijplijn. Het Army Corps of Engineers wil er woensdag al voor zorgen dat de werkzaamheden rond Lake Oahe hervat kunnen worden.
De stam Standing Rock Sioux liet dinsdag weten juridische stappen te zullen nemen. De details werden dinsdag nog uitgewerkt, aldus advocaten van de stam.
Schumer: dit is het slechtste kabinet dat ik ooit heb gezien
Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, heeft dinsdag opnieuw flink uitgehaald naar president Trump en diens vertrouwelingen. Schumer noemde de beoogde ministersploeg van de Republikein "zo'n beetje het slechtste kabinet dat ik ooit heb gezien".
VolgenSenSchumer Chuck Schumer This cabinet nom is so unqualified, so divisive, that @MikePenceVP had to drive down Pennsylvania Ave to cast the deciding vote.
Schumer had vooral kritiek op de keuze voor Betsy DeVos als minister van Onderwijs. DeVos werd dinsdag toch nog benoemd voor de post, doordat vicepresident Mike Pence zijn stem uitbracht en daarmee de patstelling tussen vijftig voor- en vijftig tegenstemmers doorbrak. Schumer vond dat de Republikeinen tegen DeVos hadden moeten stemmen, omdat ze volgens hem totaal onervaren is voor de functie.
VolgenSenSchumer Chuck Schumer If a nominee doesn’t measure up, like Betsy #DeVos, the Senate has a responsibility to reject the nom. #NoOnDeVos https://t.co/L2SzecoW3z
Ook bekritiseerde de 'minority leader' rechter Neil Gorsuch, die door Trump is genomineerd om de lege plek in het Hooggerechtshof op te vullen. Volgens Schumer weigert Gorsuch antwoord te geven op vragen over een 'muslim ban' en over mogelijke belangenverstrengelingen van Trump.
Omstreden DeVos benoemd tot minister van Onderwijs VS
Betsy DeVos is benoemd tot minister van Onderwijs onder president Trump. Dat gebeurde in een historische stemming in de Senaat, waarbij vicepresident Mike Pence voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis zijn stem moest uitbrengen om een benoeming van een minister door te drukken.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/data8853812-e07223.jpg)
Zo werd de patstelling tussen 50 voor- en 50 tegenstemmers toch nog beslecht in het voordeel van de eerste groep. Bekijk hier de nieuwsvideo die NRC over de benoeming maakte:
'Muur met Mexico binnen twee jaar goed onderweg'
De muur die president Donald Trump op de grens met Mexico wil bouwen heeft enige haast. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei dinsdag tijdens een persconferentie dat hij verwacht dat de bouw van de muur binnen twee jaar "goed onderweg" is. Volgens de woordvoerder hoeft het niet noodzakelijkerwijs een volledige muur te zijn: het kan op bepaalde punten ook om een hek gaan.
Dinsdag deed ook voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan een voorspelling over door Trump beloofde nieuwe wetgeving. Volgens Ryan moet nog voor het eind van het jaar nieuwe wetgeving klaar zijn die Obamacare, het zorgstelsel dat voormalig president Barack Obama introduceerde, zal vervangen.
Beoogde minister van Werkgelegenheid nam jarenlang illegale immigrant in dienst

Andrew F. Puzder. Foto: Scott Olson/AFP
Fastfoodondernemer Andrew F. Puzder, door Trump benoemd tot minister van Werkgelegenheid, heeft toegegeven in het verleden een illegale immigrant in dienst te hebben genomen. Maandag liet hij in een verklaring weten dat hij en zijn vrouw enkele jaren een schoonmaakster in dienst namen, zonder te weten dat de vrouw illegaal was.
Toen hij hoorde van de verblijfstatus van de vrouw, heeft hij het dienstverband onmiddellijk stopgezet en de vrouw geholpen bij het aanvragen van een verblijfsvergunning, zo stelde hij volgens Reuters.
Puzder is een van de beoogde ministers wiens nominatie leidde tot felle kritiek van onder meer de Democraten in de Senaat. Hij staat bekend als een tegenstander van de verhoging van het minimumloon en andere overheidsinmenging in de banenmarkt.
In het verleden raakten meerdere kandidaten voor ministersposten in de problemen toen aan het licht kwam dat zij illegalen in dienst namen. Zo trok Zoë Baird, in 1993 genomineerd voor procureur-generaal van het ministerie van Justitie, zich terug nadat ze had toegegeven dat haar chauffeur en kindermeisje illegale immigranten waren. Ook Bernard Kerik, die in 2004 door George W. Bush werd genomineerd voor minister van Binnenlandse Veiligheid, trok zich terug nadat zijn schoonmaker en nanny illegalen bleken.
Buitenlandse Zaken onder Trump mist mankracht
In de derde week van Trumps nieuwe regering mist het mankracht voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoge posities binnen het departement zijn nog niet ingevuld, sinds meer dan negenhonderd ambtenaren ontslag namen om het inreisverbod.
Hoewel het Witte Huis al een aantal aanvaringen met het buitenland achter de rug heeft, geeft Buitenlandse Zaken nog steeds geen persvoorlichtingsbijeenkomsten. Onder Obama werden deze iedere dag gehouden. Ook kon het departement de regering toen elf dagelijkse briefings geven.
Trump legt de schuld voor de lege plekken binnen Buitenlandse Zaken bij de Democraten. Zij zouden aanstellingen in de senaat tegenhouden. Voor het departement moeten nu, naast sleutelposities, nog meer dan 200 benoemingen goedkeuring krijgen.
Vorige week werd Rex Tillerson, oud-topman van oliebedrijf Exxon Mobil, aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken. Ook daarmee is de regering laat: onder Obama werd toenmalig minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton een dag na zijn inauguratie benoemd.
Melania Trump ziet first lady-rol als unieke kans voor haar eigen merk
Niet elke vrouw van een Amerikaanse president is even blij met de plotselinge roem die je als "first lady" in je maag wordt gesplitst. Zo niet Melania Trump. Zij ziet het first lady-schap juist als een "unique, once in a lifetime opportunity" om geld te verdienen met haar eigen merk.
Maandag werden documenten openbaar van de rechtszaak die Melania tegen de Britse krant Daily Mail heeft aangespannen. In een online artikel suggereerde die krant dat Melania in haar thuisland Slovenië als escort zou hebben gewerkt. Een leugen, volgens Melania, die niet alleen haar persoon maar ook haar merk schaadt.
In de aanklacht die maandag werd ingediend staat dat het lasterende artikel een significant waardeverlies voor het merk van Trump (Melania) betekende. Ook zou het artikel de "geweldige zakelijke perspectieven" die zij dankzij haar rol aan de zijde van politicus Trump zou hebben, in gevaar brengen. Het artikel zou voor Melania deze "unieke kans, die zich maar een keer in een leven aandoet" om een commercieel merk te lanceren hebben beschadigd. De aanklacht spreekt onder andere van juwelen, cosmetica en schoenen die Melania door haar gestegen bekendheid zou kunnen verkopen. Ze eist van Daily Mail om de geleden schade 150 miljoen dollar.
In de Washington Post reageert ethiek-advocaat in de regering van George W. Bush bezorgd op de aanklacht. Volgens Painter is er nooit een first lady geweest die te kennen gaf van plan te zijn veel geld te verdienen aan "unieke rol" als vrouw van de Amerikaanse president.
Witte Huis publiceert lijst met aanslagen die 'weinig' media-aandacht kregen
Het Witte Huis heeft een lijst gepubliceerd met 78 aanslagen uit de periode september 2014 tot en met december 2016 waarvan "de meesten niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienden". Het gaat volgens het Witte Huis om daden die op zijn minst geïnspireerd zijn door IS.
Het naar buiten brengen van de lijst - met onder meer de aanslagen in Parijs, Nice en Berlijn - volgt op opmerkingen van president Donald Trump die hij laat op maandag maakte. Tijdens een speech zei de president dat de media bewust minder verslag doen van IS-gerelateerde aanslagen en dat ze daar "hun redenen" voor hebben. "Dat begrijpen jullie". De persconferentie vond plaats na Trumps eerste bezoek aan de U.S. Central Command, een afdeling van het ministerie van Defensie die zich bezighoudt met het Midden-Oosten. Volgens The New York Times zijn speeches daar doorgaans apolitiek, een traditie waar Trump ook al mee brak toen hij bij de CIA speechte voor een monument van omgekomen medewerkers.
Pogingen
Een tijd lang was onduidelijk wat Trump bedoelde, maar na een paar uur kwam het Witte Huis met de opsomming. Op de lijst staan zowel grote aanslagen die veel aandacht kregen als kleinere, soms pogingen tot aanslagen waarbij niet altijd slachtoffers vielen. Zo is er in juni 2015 in Boston een politieman met een mes aangevallen, met enkele verwondingen tot gevolg.
Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zwakte de claims van Trump bij het presenteren van de lijst wat af. "Een protest [tegen Trump] krijgt heel veel aandacht, maar een aanval of een verijdelde aanval krijgt niet per se dezelfde hoeveelheid aandacht."
Voorzitter Brits Lagerhuis wil geen speech van Trump in het parlement
De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, zei maandag er sterk op tegen te zijn Trump een toespraak te laten houden in het parlement tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië later dit jaar. Zelfs als Trump het betwiste inreisverbod niet had ingevoerd, zou hij niet willen dat de Amerikaanse president het parlement zou toespreken.
Bercow benadrukte dat het toespreken van het parlement "een eer is" en geen recht. Hij zei de relatie met de Verenigde Staten te waarderen maar dat het "verzet tegen racisme en seksisme en de steun voor rechtsgelijkheid en een onafhankelijke rechterlijke macht, belangrijke overwegingen zijn."
De komst van Trump naar Groot-Brittannië roept veel verzet op. Al meer dan 1,8 miljoen Britten tekenden een petitie waarin ze opriepen Trump wel tot Engeland toe te laten, maar de president niet te ontvangen met een officieel staatsbezoek om de koningin niet in verlegenheid te brengen. De Britse premier Theresa May heeft het staatsbezoek van Trump, ondanks de petitie, verdedigd.
De petitie tegen het staatsbezoek van Trump was populair. Slechts één andere petitie, een initiatief dat na het Brexit-referendum opriep tot een tweede volksraadpleging, haalde meer handtekeningen op.
ECB: Trumps deregulering banken kan nieuwe crisis aanwakkeren
Het door Trump getekende decreet over de versoepeling van regels voor banken kan de aanzet zijn tot een nieuwe financiële crisis. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi maandag gezegd in Brussel, meldt Reuters.
Volgens Draghi is het idee van deregulering niet alleen verontrustend maar ronduit gevaarlijk. Het zou het langzame, maar relatief stabiele herstel van de financiële sector kunnen aantasten, zo zegt Draghi:
"Het laatste wat we nu nodig hebben is het versoepelen van de regels. Het idee van het opnieuw creëren van de voorwaarden die aanwezig waren voor de crisis is erg zorgelijk."
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/02/c6d160bc-7138-4dc2-a2ba-b9995e85682f.jpg)
De ECB weerlegde tevens de beschuldigingen die de Verenigde Staten uitten aan het adres van de in Frankfurt zetelende bank, over valutamanipulatie. De VS stelden dat de eurozone met de "grof ondergewaardeerde" euro de Verenigde Staten uitbuit.
Volgens Draghi is de economische situatie echter de hoofdoorzaak van de zwakke euro:
"Ten eerste: we zijn geen valutamanipulators. Ten tweede, ons monetair beleid is het resultaat van de diverse toestand van de economische cyclus van de eurozone en de Verenigde Staten."
We gaan gewoon verder...
...met het slowbloggen over het presidentschap van Donald Trump. Wil je de ontwikkelingen van de afgelopen week teruglezen? Klik dan hier.