De levende steen

Als je een woord maar vaak genoeg zegt, raakt het zijn betekenis kwijt en kan het zomaar iets anders worden. Ongeveer hetzelfde gebeurt als je lang naar een alledaags voorwerp kijkt. De puntenslijper van kantoor lijkt na een paar minuten een kunstobject. Precies dat effect bereikt fotograaf Cesare Fabbri met zijn fotoserie The Flying Carpet. Tien jaar lang fotografeerde hij ‘gewone dingen’ in Italiaans decors van sorbetkleurige muren en landschappen in zwart-wit. Dingen waar je blik gewoonlijk aan voorbijgaat: een plant, een paaltje, een steen, een ladder. Door deze voorwerpen centraal te stellen, krijgen ze een eigen karakter en lijkt het of ze zich verscholen houden achter een hek of op het punt staan over een muurtje te kruipen. Een Perzisch tapijt dat aan een rek is vastgeklemd, wappert niet zomaar in de wind, maar heeft zelf besloten weg te vliegen.

Cesare Fabbri exposeert tot 26 maart in Fondation A Stichting, Brussel. Zie: fondationastichting.be