Chemie

‘Dow en DuPont zijn bereid tot concessie voor fusie’

Dow Chemical en DuPont, die eind 2015 een fusie aankondigden, zijn bereid delen van hun afdelingen onderzoek en ontwikkeling (r&d) te verkopen. Dat meldde de Britse krant Financial Times (FT) maandag. De Amerikaanse chemieconcerns hopen, volgens het FT, zo tegemoet te komen aan Europese zorgen op het gebied van mededinging.

Dinsdag beslist de Europese Commissie of de fusie, die een bedrijf met een beurswaarde van ongeveer 140 miljard dollar (ruim 130 miljard euro) zal opleveren, wordt goedgekeurd.

Oorspronkelijk zou de Europese Commissie hier vorig jaar al over beslissen, maar toen werd besloten om meer onderzoek te doen. In Brussel leven onder meer bezwaren over de invloed van de fusie op innovatie in de landbouwsector.

In de chemiesector zal het oordeel van de Commissie met interesse gevolgd worden. Na Dow en DuPont werden twee andere megadeals in de chemie gesloten: Syngenta, de Zwitserse zaadveredelaar, en het Chinese staatsbedrijf ChemChina kondigden in augustus 2016 aan samen te willen gaan en in september kocht het Duitse Bayer de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto. Over deze fusies moeten de mededingingsautoriteiten zich nog buigen.

    • Geertje Tuenter