Recensie

Boeiend biografisch theater over zwarte activist van Urban Myth

Repetitie van het muziektheaterstuk van Urban Myth ‘We hadden liefde, we hadden wapens' naar de roman van Christine Otten met Huud van der Lubbe in een hoofdrol. Op de foto Huub van der Lubbe samen met Ntjam Rosie.
Repetitie van het muziektheaterstuk van Urban Myth ‘We hadden liefde, we hadden wapens' naar de roman van Christine Otten met Huud van der Lubbe in een hoofdrol. Op de foto Huub van der Lubbe samen met Ntjam Rosie. Foto: Bram Budel.

De blanke vrouw bij wie haar moeder werkster was en haar vader chauffeur keek altijd onder de rokken van de jonge Mabel om te controleren of het zwarte meisje wel schoon ondergoed aanhad. Zo ging dat in de jaren vijftig tussen blank en zwart in het stadje Monroe, in de Amerikaanse staat North Carolina. Mabel trouwde Robert F. Williams, die uitgroeide tot een vooraanstaande activist.

Christine Otten schreef een roman over hem, die door Jibbe Willems werd bewerkt tot een muziektheatervoorstelling voor toneelgroep Urban Myth. In een mix van biografische vertelling, theatrale scènes en soulmuziek van Njtam Rosie en Huub van der Lubbe wordt een beeld geschetst van een gedreven man, die vond dat hij zich mocht bewapenen als zijn vijanden ook geweren gebruikten. Met zijn houding was Williams (1925-1996) van invloed op de latere vorming van de Black Panthers, de militante beweging die streed voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking.

Klu Klux Klan

In We hadden liefde is het de zoon, John (een mooie rol van Gery Mendes), die het verhaal van zijn vader vertelt. In een stadje waarin driekwart van de bevolking openlijk lid was van een actieve Klu Klux Klan bond Williams de strijd aan tegen segregatie, door bijvoorbeeld toegang tot het ‘openbare’ zwembad te eisen. Dat is een belangrijk verhaal, en op onderhoudende wijze verteld.

Lees ook: Huub van der Lubbe over zijn rol in de voorstelling

Maar met een liedje minder en een vinniger, diepgaander discussie over de inzet van geweld had deze voorstelling aan urgentie kunnen winnen. De link naar het heden wordt nu gelegd met journaalbeelden van de man die vorige zomer vijf willekeurige agenten doodschoot in Dallas. „Ik keur het niet goed, maar ik begrijp het wel”, is de reactie van Williams. Dat is kort door de bocht voor zo’n controversiële daad.

    • Ron Rijghard