1.265 priesters in Australië beticht van misbruik

Overheidscommissie Duizenden Australiërs klaagden over misbruik in de kerk. Decennialang wilde niemand luisteren. Vervolgd werd bijna niemand.

Zeven procent van de katholieke priesters in Australië is tussen 1950 en 2010 beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Bijna niemand werd vervolgd.

Dat blijkt uit gegevens van de kerk, die maandag bekend werden bij het begin van hoorzittingen van de Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse. Het zou gaan om 1.265 priesters.

De overheidscommissie onderzoekt sinds 2013 hoe de Rooms-Katholieke Kerk en andere instellingen reageerden op kindermisbruik.

Vorig jaar zei kardinaal George Pell, de hoogste katholieke functionaris in Australië, al dat de kerk „enorme fouten” had gemaakt en dat het „catastrofaal” was dat de misbruikte kinderen niet werden geloofd. In plaats daarvan werden de verdachte priesters van de ene parochie naar de andere overgeplaatst.

„De cijfers zijn schokkend”, aldus Francis Sullivan, directeur van de waarheidscommissie van de kerk. „Het is tragisch en niet te verdedigen. Als katholieken laten we beschaamd het hoofd hangen.”

Onderzoek toonde aan dat tussen 1980 en 2015 4.444 mensen beschuldigingen van misbruik hadden aangekaart bij 93 verschillende katholieke instellingen. Het meeste misbruik kwam voor bij ordes die scholen hadden of tehuizen voor kwetsbare kinderen.

De gemiddelde leeftijd van misbruikte meisjes was 10,5 jaar. Bij misbruikte jongens lag de leeftijd hoger, op 11,6 jaar.

De kerk onderzocht tien religieuze instellingen en 75 kerkelijke instituties. Het onderzoek ging over priesters, niet-gewijde broeders en zusters evenals ‘burgerpersoneel’.

Het misbruikschandaal in de Katholieke Kerk kwam in 2002 aan het licht, toen werd ontdekt dat Amerikaanse bisschoppen in Boston en omgeving priesters die kinderen hadden misbruikte overplaatsten van de ene parochie na de andere en hen niet uit de kerk zetten.

Vergelijkbare schandalen kwamen vervolgens in de hele wereld aan het licht. (Reuters, AP)