Shorttrack

Talent Schulting (19) wint in Dresden als eerste Nederlandse goud bij wereldbeker

Suzanne Schulting gaat de boeken in als eerste Nederlandse winnares van een wereldbekerwedstrijd in het shorttrack. De negentienjarige Friezin won zondag in Dresden de 1.500 meter.

Schulting haalde dit seizoen al enkele keren het podium, maar won nog nooit. In de finale nam ze met nog vier ronden te gaan de leiding en stond die niet meer af. De Zuid-Koreaanse Noh Ah-reum veroverde zilver voor de Canadese Valérie Maltais.

De overwinning van Schulting was de bekroning van een uitstekende slotdag van de Nederlandse ploeg. Schulting behaalde met de vrouwenploeg ook goud op de relay. Zaterdag had de talentvolle shorttrackster al zilver gewonnen op de 1.000 meter.

Bij de mannen was er succes voor Sjinkie Knegt. De oud-wereldkampioen won zondag in Dresden de 1.500 meter. Het was zijn derde zege op dit nummer dit seizoen, na overwinningen in Calgary en Salt Lake City. Met de relayploeg veroverde hij bovendien zilver, achter Rusland.

Ook Rianne de Vries haalde het podium. Zij won zaterdag zilver op de 1.500 meter. Het was haar eerste individuele medaille in de wereldbeker. (ANP)

    • Rob Schoof