Oekraïne Trump belt met president Porosjenko; gevechten rond Donetsk minder intensief

In het oosten van Oekraïne zijn de gevechten rond het stadje Avdiivka afgenomen.

In de loop van het weekeinde, zo meldde de regering in Kiev, zijn de beschietingen door separatisten met ongeveer de helft afgenomen. Volgens een woordvoerder was geen enkele Oekraïense militair omgekomen bij de gevechten – voor het eerst sinds dagen.

Afgelopen zaterdag belde de Amerikaanse president Trump met de Oekraïense president Porosjenko over de situatie in Oost-Oekraïne, waar gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en separatisten sinds een week zijn opgelaaid. Zowel Trump als Porosjenko benadrukten de noodzaak om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen, aldus een woordvoerder van de Oekraïense president.

Volgens het Witte Huis had de Amerikaanse president „een heel goed telefoongesprek” met Porosjenko. Trump liet de Oekraïense president weten in samenwerking met Moskou en Kiev een einde te willen maken aan het bloedvergieten.

Sinds de akkoorden van Minsk II is het vechten in het oosten van Oekraïne nimmer helemaal gestopt. Vorige week escaleerde de situatie echter rond Avdiivka, een industriestadje op de frontlijn, even ten noorden van Donetsk. Bij zware beschietingen over en weer zijn ten minste elf Oekraïense militairen en drie burgers omgekomen. Ook aan de kant van de separatisten vielen slachtoffers. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn er in Donetsk bovendien verschillende burgers omgekomen.

Beide partijen voeren zware wapens aan naar de frontlijn, wat volgens de Minsk-akkoorden verboden is.

Zondag publiceerde de Oekraïense geheime dienst SBO een onderschept telefoongesprek, waaruit zou blijken dat de separatisten beschietingen zouden uitvoeren vanuit woonwijken – waardoor burgers risico’s lopen als het vuur wordt beantwoord.

Eerder deze week bleek dat Oekraïne tanks had gepositioneerd naast flats in Avdiivka.

    • Steven Derix