Hoe een Nederlands kunstwerk een Russische internethit werd

De nieuwste Russische internethit heet Zjdoen, een wat gedrochtelijk wezen met de kop van een zeeolifant. Zjdoen is Nederlands. Tot vorige week Homunculus loxodontus, een kunstwerk van Margriet van Breevoort (1990), een rustig leven in het LUMC in Leiden, waar hij bezoekers vergezelt bij het wachten.

Toen een Russische medewerker van het ziekenhuis foto’s op een populaire site zette, bleek dat ze in Rusland wel raad weten met rustig wachten op je beurt. In een mum van tijd dook Zjdoen (een verwijzing naar het Russische woord voor ‘wachten’) overal op: wachtend op het postkantoor, wachtend op Windows- updates, wachtend op de lente.

„Ik kreeg opeens heel veel Russische volgers op Instagram”, vertelt de kunstenaar. Ook haar Facebook staat roodgloeiend. „Hartstikke leuk, maar wel overweldigend.” Er zijn al bedrijven die T-shirts willen verkopen met Zjdoen. Met de LUMC-medewerker met wie het begon heeft ze ook contact gehad. „Ze verontschuldigde zich haast voor al die aandacht die ik nu krijg.” (NRC)

Parodiefoto’s op nrch.nl/5n3b
    • Milo van Bokkum