Duitse claim tegen VW

Dieselschandaal

Voor het eerst dient een zakelijke Duitse klant een claim in tegen Volkswagen. Topman Piëch zou getuigd hebben tegen Winterkorn.

Foto Kacper Pempel / Reuters

De eerste grote Duitse klant heeft een claim ingediend tegen Volkswagen voor het verkopen van diesels met sjoemelsoftware. Distributeur Deutsche See uit Bremerhaven least ongeveer 500 auto’s van Volkswagen volgens persbureau Reuters.

De distributeur zegt in een verklaring juist met Volkswagen in zee te zijn gegaan omdat het beloofde dat zijn auto’s milieuvriendelijk waren. Volgens de krant Bild am Sonntag claimt Deutsche See 11,9 miljoen euro van Volkswagen. Volkswagen zelf zei tegen Reuters dat het de claim nog niet heeft gezien.

Volkswagen heeft veel rechtszaken tegen zich lopen. In 2015 gaf de Duitse autofabrikant toe dat het software had gebruikt om de uitstoot van dieselauto’s tijdens tests schoner te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. De zaak kwam aan het licht door Amerikaanse toezichthouders.

In de Verenigde Staten heeft Volkswagen inmiddels afgesproken meer dan 20 miljard euro te betalen aan boetes, schikkingen en schadevergoedingen aan gedupeerde autobezitters.

Het Duitse Openbaar Ministerie doet strafrechterlijk onderzoek naar de affaire. Vrijdag meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat Ferdinand Piëch, de voormalige voorzitter van de raad van commissarissen, bij het Openbaar Ministerie een verklaring heeft afgelegd waarin hij stelt dat de voormalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn wel van de fraude afwist voordat die naar buiten kwam.

Winterkorn heeft dit altijd ontkend. Hij noemde het „schokkend” toen de manipulatie september 2015 bekend werd. Maar eind februari 2015 zou Piëch via een informant over de fraude gehoord hebben, aldus Der Spiegel. Hij zou Winterkorn toen hebben aangesproken. Die zou daarop hebben ontkend dat de Amerikaanse autoriteiten van zich hadden laten horen.