Meer dan honderd doden door sneeuw in Pakistan en Afghanistan

De zware sneeuwval veroorzaakte lawines in beide landen.

In de hoofdstad Kabul halen mensen sneeuw van hun dak. Foto Omar Sobhani / Reuters

In Pakistan en Afghanistan zijn afgelopen weekend op zijn minst 130 doden gevallen door hevige sneeuwval. Dat melden persbureau Reuters en AFP. Het merendeel daarvan viel in Afghanistan, waar het om minimaal 100 doden ging.

Zeker vijftig mensen kwamen om het leven door een lawine in het dorp Nuristan. Dat aantal loopt mogelijk nog op. Daarvoor waren al 54 doden geconstateerd in 22 van de 34 provincies, meldt een woordvoerder van de nationale rampenbestrijding aan AFP. De slachtoffers zijn gevallen door lawines, ingestorte daken en verkeersongelukken.

Verschillende steden zijn moeilijk bereikbaar. In de hoofdstad Kabul kwamen 250 auto’s vast te zitten vanwege een storm. Alle inzittenden werden door de politie gered.

Lawine Pakistan

Zaterdagavond kwamen bij een lawine in Chitral, een stad in het noorden van Pakistan, dertien mensen om het leven. Dat melden Pakistaanse autoriteiten volgens persbureau AP. Vijf huizen raakten onder de sneeuw bedolven.

Volgens de Pakistaanse krant Dawn zouden onder de slachtoffers zes kinderen zijn. Volgens de politie zijn nog enkele mensen vermist en hebben de autoriteiten reddingsoperaties opgetuigd om eventuele overlevenden te vinden.

In het noorden van het land was de laatste tijd veel sneeuw gevallen. Daarom waren volgens de krant Dawn de afgelopen dagen al verschillende families geëvacueerd naar een veiliger gebied. Niet iedereen had het gebied verlaten.

Lawines komen in het noorden van Pakistan redelijk vaak voor. In dit deel van het land zijn een groot aantal gletsjers.

    • Milo van Bokkum
    • Belia Heilbron