PSV boekt eenvoudige overwinning op AZ

Excelsior pakt punt tegen Groningen, Heracles won verrassend van Willem II en NEC onderuit tegen Go Ahead Eagles.

PSV-spelers Luuk de Jong , Davy Propper en Marco van Ginkel vieren de 1-3 .
PSV-spelers Luuk de Jong , Davy Propper en Marco van Ginkel vieren de 1-3 . Foto ANP

PSV won zaterdagavond relatief makkelijk van AZ. De huidige nummer drie in de eredivisie wist de Alkmaarse ploeg met 2-4 te verslaan.

Al vroeg in de wedstrijd kwam PSV op een 0-2 voorsprong, door twee doelpunten van Jetro Willems. Niet veel later wist AZ terug te komen door een doelpunt van Fred Friday. Gastón Pereiro wist de Eindhovenaren vlak voor rust op een comfortabele voorsprong te zetten.

Halverwege de tweede helft moest AZ met tien man verder nadat Stijn Wuytens met twee keer geel van het veld was gestuurd. Vervolgens maakte PSV in de slotfase de 4-1, via een doelpunt van Luuk de Jong. In de allerlaatste minuten wist Friday de schade voor AZ nog te beperken met een tweede doelpunt.

PSV blijft na de overwinning derde in de eredivisie, maar kan dankzij de overwinning in het spoor blijven van koploper Feyenoord. Die club speelt zondag tegen FC Twente.

Excelsior pakt punt tegen Groningen

In Groningen werd het een gelijkspel tussen FC Groningen en Excelsior. Vlak voor rust wisten de Groningers nog op een voorsprong te komen nadat Mimoun Mahi een strafschop benutte. In de 79e minuut slaagde invaller bij Excelsior Anouar Hadouir er toch nog in er een gelijkspel van te maken. Daarmee pakt Excelsior een kostbaar punt, waardoor ze één punt boven de gevarenzone in de eredivisie komen te staan.

Door deze uitslag is Groningen al zes duels ongeslagen.

Heracles wint verrassend van Willem II

In eigen huis wist Willem II zaterdagavond niet te winnen van Heracles Almelo. De ploeg uit Tilburg werd verslagen met 1-3.

Het begon allemaal nog zo goed voor de Tilburgers. Al in de twintigste minuut moest Heracles door een rode kaart voor keeper Bram Castro met tien man verder. Drie minuten later benutte Fran Sol een strafschop en leek Willem II een zekere overwinning tegemoet te gaan.

In de tweede helft slaagden de Almeloërs er echter binnen zes minuten in de rollen om te draaien. In de 61e minuut scoorde Peter van Ooijen, drie minuten later Kristoffer Peterson. Zo wist de uitspelende ploeg er toch met de overwinning vandoor te gaan.

NEC onderuit tegen Go Ahead Eagles

NEC is zaterdagavond thuis in De Goffert lelijk onderuit gegaan. De Nijmeegse ploeg verloor met 1-2 van Go Ahead Eagles, dat al enige tijd onderaan de eredivisie bungelt.

Go Ahead kwam op voorsprong door een doelpunt van Elvis Manu in de elfde minuut. Manu wist door de Nijmeegse verdediging te slalommen en de bal in de hoek te schieten. Dertien minuten later maakte aanvaller Jarchinio Antonia reeds de 0-2.

NEC probeerde de hele wedstrijd nog met man en macht terug te komen, maar slaagde er nauwelijks in door de verdediging van het Deventerse elftal te komen. Zelfs nadat doelpuntenmaker Manu in de 62e minuut met een rode kaart van het veld af werd gestuurd, wist NEC de vele kansen niet te benutten. Manu kreeg tweemaal geel voor onsportief spel: het wegtrappen van de bal en een schwalbe. Pas diep in de blessuretijd lukte het Jay-Roy Grot de nul voor NEC van het bord te spelen.

De laatste uitzege van de Eagles in de eredivisie was vóór zaterdagavond al bijna twee jaar geleden, toen de ploeg op 19 april 2015 met 0-1 won van Feyenoord. Dankzij de overwinning van zaterdagavond staat Go Ahead nu qua puntenaantal gelijk met de nummer zeventien uit de eredivisie, Roda JC, dat wel een beter doelsaldo heeft. De ploeg uit Kerkrade moet morgen nog in actie komen tegen Ajax.

    • Clara van de Wiel