In beeld

Dit zijn alle winnaars van de Zilveren Camera 2016

Met een fotoserie over Syrische kinderarbeid in Turkije, die ze afgelopen mei publiceerde in de Volkskrant, heeft fotograaf Cigdem Yuksel zaterdagavond de Canon Zilveren Camera 2016 gewonnen. Twee NRC-fotografen vielen ook in de prijzen: Olivier Middendorp met een foto uit de serie damherten en David van Dam met zijn serie Van Dam op pad. Hieronder zetten we alle winnaars per categorie op een rij.
De serie van Cigdem Yuksel, winnaar in de categorie Nieuws Internationaal Serie, gaat over kinderen tussen de 7 en 14 jaar die in de textiel- en schoenenindustrie in de Oost-Turkse stad Gaziantep aan het werk zijn.
Cigdem Yuksel
Poike Stomps won in de categorie ‘Documentair Internationaal serie’ met ‘Crossing Europe’, een fotoserie over overstekende mensen in verschillende steden in Europa. Over de serie vertelde Stomps dat hij houdt van het kijken naar menigtes en het onderzoeken van het menselijk gedrag. Hoe zijn we als we in een groep bewegen: chaotisch of juist ordelijk? Ook is hij gefascineerd door de individuen die later, eenmaal op de foto, binnen die menigte weer opvallen.
Poike Stomps
Eerste prijs in de categorie Documentair Nationaal – Ik ben het er heel lang niet mee eens geweest. Een serie over Nederlandse veteranen, militairen die op missie zijn geweest en gewond zijn geraakt.
Dennis van Lingen
Eerste prijs in de categorie Nieuws internationaal, enkel – De slag om Mosul. Een Iraaks Koerdisch peshmerga konvooi rijdt richting de frontlinie in Khazer, buiten Mosul, in de vroege ochtend van 17 oktober, 2016.
Bram Janssen
Eerste prijs in de categorie Politiek, serie – Van Dam op pad. Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw en Economische Zaken bezoekt op een dag de twaalf mooiste natuurgebieden van Nederland.
David van Dam
Eerste prijs in de categorie Nieuws regio, enkel – Herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort zorgen voor overlast en worden afgeschoten.
Olivier Middendorp
Eerste prijs in de categorie Kunst en cultuur, entertainment, enkel – Muziekles Digibord. Zangeres Tania Kross geeft een muziekles in groep 4 van basisschool De Triangel in Amstelveen
Dingena Mol
Eerste prijs in de categorie Kunst en cultuur, entertainment, serie – Luchtfoto van skûtsjes in actie op het water bij Eernewoude tijdens de derde wedstrijd van het traditionele skûtsjesilen.
Siese Veenstra
Eerste prijs in de categorie Nieuws regio, serie – De tunnelbewoners van Nieuw Hoog Catharijne. Vrijwel onopgemerkt woonden de vier Utrechtse daklozen maandenlang in een verlaten verkeerstunnel middenin de stad.
Angeliek de Jonge
Eerste prijs in de categorie Nieuws nationaal, enkel – Werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan Amsterdam Zuid-Oost.
Lex van Lieshout
Eerste prijs in de categorie Nieuws nationaal, serie – Rechtszaak Yuri van Gelder. Turner Yuri van Gelder spande een kort geding aan tegen NOC*NSF om alsnog deel te mogen nemen aan de toestelfinale (ringen) bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Koen van Weel
Eerste prijs in de categorie Personen in het nieuws, enkel – Imam Aboe Ismail. De imam in Den Haag schreef een boek over extremisme vertaald voor het Westen. Hem werd de vraag gesteld: Wat gebeurt er met een zelfmoordterrorist als deze overlijdt? Imam Aboe Ismail wilde niet herkenbaar op de foto.
Mike Roelofs
Eerste prijs in de categorie Personen in het nieuws, serie – Mgr. De Korte, de nieuwe bisschop van ’s-Hertogenbosch.
Ramon Mangold
Eerste prijs in de categorie Politiek, enkel – Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontmoet gedupeerden van de aardbevingen in Bedum, Groningen
Bart Maat
Eerste prijs in de categorie Sport, enkel – Valpartij van wielrenner Julian Alaphilippe in de dertiende etappe van de Tour de France.
Joris Knapen
Eerste prijs in de categorie Sport, serie – Tata Steel Chess Tournament 2016 in Wijk aan Zee. Deelnemers aan het amateurtoernooi.
Jiri Buller
Eerste prijs voor Vernieuwende fotojournalistiek – Langs de oevers van de Yangtze. Een multimediaal project bestaande uit een zesdelige documentaireserie, een interactieve website en tentoonstellingen, waarin de Nederlandse fotograaf Ruben Terlou met fotocamera langs de oevers van de Yangtze, de langste en drukst bevaren rivier van China reist.
Ruben Terlou