VS en Zuid-Korea akkoord over plaatsing raketschild

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis waarschuwde Noord-Korea dat gebruik van nucleaire wapens kan rekenen op een ‘verpletterend’ antwoord.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis en zijn Koreaanse ambtsgenoot Han Min-Koo tijdens een militaire ceremony in Seoul.
De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis en zijn Koreaanse ambtsgenoot Han Min-Koo tijdens een militaire ceremony in Seoul. Foto Ed Jones/ AFP

De Verenigde Staten gaan nog dit jaar een raketafweersysteem plaatsen in Zuid-Korea tegen de dreiging van Noord-Korea. Dat hebben de ministers van Defensie de Verenigde Staten en Zuid-Korea op vrijdag besloten, zo meldt persbureau Reuters.

In een verklaring stelt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie:

“De twee landen zijn akkoord gegaan over de plaatsing en de uitvoering van het Therminal High Altitude Area Defense (THAAT) system in dit jaar zoals was gepland. Dit is een verdedigingssysteem tegen de raketdreiging van Noord-Korea”.

China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor dit raketafweersysteem omdat het de veiligheidsbalans in de regio in gevaar zou brengen.

Duidelijke waarschuwing richting Noord-Korea

De onlangs aangetreden Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft met zijn tweedaagsbezoek in Seoul zijn eerste buitenlandse trip afgesloten. Met dit bezoek onderstreept de regering Trump het bondgenootschap met Zuid-Korea. Mattis waarschuwde Noord-Korea dat het inzetten van nucleaire wapens kan rekenen op een “zeer krachtig en een verpletterend” antwoord van de Verenigde Staten.

Afgelopen jaar heeft Noord-Korea vijf nucleaire testen uitgevoerd. Tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak kondigde de Noord-Koreanse dictator Kim Jong-un aan dat zijn land dit jaar een proeflancering uitvoert met een langeafstandsraket. Volgens experts kan het nog jaren duren voordat deze raketten de Verenigde Staten kunnen bereiken.

    • Huib de Zeeuw