VS-ambassadeur bij VN haalt uit naar Moskou

Buitenlandbeleid VS

Topdiplomaat Nikki Haley waarschuwde in New York dat sancties niet worden opgeheven totdat Rusland de Krim teruggeeft.

De regering-Trump vertoonde donderdag abrupte wendingen in haar nog prille buitenlandbeleid. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, bezigde onverwacht harde taal tegen Rusland. En het Witte Huis gaf een verklaring uit over het Israëlische nederzettingenbeleid, waarin werd gewaarschuwd dat die „waarschijnlijk niet helpen” bij het bereiken van vrede.

In haar eerste optreden bij de VN sprak Haley van ‘agressieve daden’ van Rusland in Oost-Oekraïne. Ze waarschuwde Moskou dat de sancties blijven bestaan tot Ruland de Krim teruggeeft aan Oekraïne: „We willen een betere relatie met Rusland. Maar de dreigende situatie in Oost-Oekraïne is er een die duidelijke en sterke veroordeling van Russische daden behoeft.”

Haar woorden zijn opvallend, omdat president Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin regelmatig prijst. Zaterdag voerde Trump een telefoongesprek met Poetin. Hierin kwam Oekraïne nauwelijks ter sprake.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin reageerde afwijzend: „In de Amerikaanse grondwet werden de volgende opmerkelijke historische woorden opgenomen: ‘We, the people’. De bevolking van de Krim heeft zijn wil onomwonden tot uitdrukking gebracht tijdens het referendum.” Na de bezetting van de Krim in 2014 organiseerde Moskou een referendum waarbij volgens het Kremlin een grote meerderheid koos voor aansluiting bij Rusland.

De verklaring van het Witte Huis over het Israëlische nederzettingenbeleid komt twee weken voordat premier Netanyahu een bezoek brengt aan president Trump, en een week nadat Netanyahu, twee dagen na een telefoongesprek met Trump, de bouw van 2.500 nieuwe woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aankondigde. Donderdag liet het Witte Huis weten dat het „nog geen officiële positie” heeft ingenomen over het nederzettingenbeleid.

Dat is een opmerkelijke wending. Toen Trumps voorganger Obama in december weigerde een VN-resolutie die het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeelde met een veto te treffen, koos Trump, die nog niet was beëdigd, openlijk de kant van Israël. Obama’s weigering „plaatst Israël in een armzalige onderhandelingspositie en is uitermate oneerlijk jegens alle Israëliërs”, verklaarde Trump toen.

Trump en de christenen pagina 12Strijd laait op in Donbas pagina.13
    • Maartje Somers