Trumps buitenlands beleid

VS-ambassadeur bij VN haalt uit naar Moskou

Buitenlandbeleid VS

Topdiplomaat Nikki Haley waarschuwde in New York dat sancties niet worden opgeheven totdat Rusland de Krim teruggeeft.

De regering-Trump vertoonde donderdag abrupte wendingen in haar nog prille buitenlandbeleid. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, bezigde onverwacht harde taal tegen Rusland. En het Witte Huis gaf een verklaring uit over het Israëlische nederzettingenbeleid, waarin werd gezegd dat die „waarschijnlijk niet helpen” bij bereiken van vrede.

In haar eerste optreden bij de VN sprak Haley van „agressieve daden” van Rusland in Oost-Oekraïne. Ze waarschuwde Moskou dat de sancties blijven tot Ruland de Krim teruggeeft aan Oekraïne: „We willen een betere relatie met Rusland. Maar de dreigende situatie in Oost-Oekraïne is er een die duidelijke en sterke veroordeling van Russische daden behoeft.”

Haar woorden zijn opvallend, omdat president Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin regelmatig prijst. Haley sprak op de dag dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zijn entree maakte op het State Department.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin reageerde afwijzend: „In de Amerikaanse grondwet werden de volgende opmerkelijke historische woorden opgenomen: ‘We, the people’. De bevolking van de Krim heeft zijn wil onomwonden tot uitdrukking gebracht tijdens het referendum.”

De verklaring van het Witte Huis over het Israëlische nederzettingenbeleid komt twee weken voordat premier Netanyahu een bezoek brengt aan president Trump, en een week nadat Netanyahu, twee dagen na een telefoongesprek met Trump, de bouw van 2.500 nieuwe woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aankondigde. (NRC).