StijlDesign op stadhuis

Foto David van Dam

De ‘grootste Mondriaan ter wereld’ staat op het Haagse stadhuis. Het kunstwerk, met de van Mondriaan bekende vlakken en lijnen in primaire kleuren, is donderdag onthuld. Het ontwerp is van Madje Vollaers en Pascal Zwart van het Rotterdamse Studio VZ. De onthulling vormde de start van de Haagse viering van het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Dit jaar is het een eeuw geleden dat de invloedrijke kunstbeweging De Stijl werd opgericht, waarvan naast schilder Piet Mondriaan ondere anderen Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Theo van Doesburg deel uitmaakten. De Stijl zocht naar ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft de grootste Mondriaancollectie ter wereld. De komende weken ondergaan nog enkele Haagse gebouwen en locaties een ‘Mondriaan-metamorfose’.