Sociale Media

Grootste techbeursgang sinds Facebook: Snapchat met een waarde van zo’n 25 miljard

TEchbedrijf Dé communicatie-app onder jongeren gaat naar de beurs. Snapchat is straks naar verwachting maar liefst 25 miljard dollar waard.

Illustratie Studio NRC

Met de openbaring van een registratiedocument bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC werd donderdag bekend wat al langer gonsde: Snapchat gaat naar de beurs.

Hoewel later bekend wordt gemaakt tegen welke prijs de beursgang plaatsvindt, stellen ingewijden tegen Reuters dat als alles volgens plan gaat Snapchat zo’n 3 miljard dollar ophaalt (2,8 miljard euro). Het zou de grootste techbeursgang sinds Facebook betekenen en Snapchat in totaal zo’n 25 miljard dollar waard maken.

Voor oprichters Evan Spiegel (26) en Bobby Murphy (29) stijgt de waarde van hun aandelenpakketten naar 5,5 miljard dollar, per persoon. De twee richtten in 2010 Future Freshman op. Hieruit ontstond in 2011 Snapchat: een app waarmee vriendengroepen berichten met foto’s en filmpjes kunnen uitwisselen met de bijzonderheid dat de foto’s na 10 seconden weer gewist worden. Tot verbazing vanSilicon Valley wees Snapchat in 2013 nog een overnamebod van 3 miljard dollar af van Facebook. (NRC)

    • Camil Driessen