Prins ClausFoto’s terug gevonden

Foto beeld en geluid / HH

Het was een bijzondere vondst, die fotobureau Hollandse Hoogte begin januari deed. Op een harde schijf die het bureau had gekregen van de NOS werden onbekende beelden aangetroffen van een jonge prins Claus in een situatie die tv-opnames deed vermoeden. „We vonden het intrigerend, nogal chaotisch materiaal en hadden geen idee wat het was”, aldus directeur Bas van Beek van Hollandse Hoogte, in het Fotomagazine Hollandse Beelden, waar de foto’s voor het eerst zijn afgedrukt. Uit nader onderzoek bleek dat het gaat om opnames voor een tv-programma rond de geboorte van Willem-Alexander, gemaakt op 27 april 1967. Te zien zijn optredende artiesten, zoals zangeres Ria Valk (linksboven), en prins Claus, die een geïmproviseerde studio bij zijn woonplaats Lage Vuursche verlaat (rechtsboven). Ook te zien zijn medewerkers in actie van de uitzending (linksonder) en iets wat lijkt op overleg van de programmamakers (rechtsonder). „Een verborgen schat”, stelt Hans van den Berg van audiovisueel instituut Beeld en Geluid in Hollandse Beelden, een inzicht in de „geschiedenis van televisiemaken.”

    • Marnix de Bruyne