Papegaaiduiker: de leukste vogel die je nooit ziet

Illustratie Irene Goede

Je had het misschien al gehoord: de huismus stond afgelopen weekend op nummer één in de tuinvogeltelling. Weet je hoeveel huismussen er in Nederland zijn? Misschien wel een miljoen. Geen kunst dat je die veel ziet.

Er zijn nog een paar vogels die bijna altijd in je tuin komen. De koolmees, de merel, de roodborst... En er zijn een heleboel vogels die je dolgraag in je tuin zou willen zien, maar die er nóóit zijn. Een wielewaal zou leuk zijn. Die is knalgeel, maar ook heel zeldzaam en hij houdt niet van tuinen. Een mooie grote ooievaar dan? Die is niet zeldzaam, maar die zijn bijna allemaal in de winter in Afrika.

De leukste vogel die echt nóóit in je tuin zal komen, is de papegaaiduiker. Die vrolijke zwartwitte vogel met de regenboogsnavel! Kijk eens naar de tekening: prachtig. Jammer dat papegaaiduikers hun neus ophalen voor vetbollen. Het zijn zeevogels, ze eten vis. En trouwens: ze komen in Nederland helemaal niet voor.

Als de papegaaiduiker op jouw lijstje staat van vogels die je best zou willen zien, is er goed nieuws. In de zomervakantie kan het, als je de goede bestemming uitkiest. Op een paar plekken in Groot-Brittannië nestelen papegaaiduikers. En nog iets dichterbij ook. Er zijn ’s zomers ook papegaaiduikers in Frankrijk!

In Bretagne (dat is in het westen van Frankrijk) liggen vijf kleine eilandjes die samen Sept-Îles heten.

Daar wonen heel veel zeevogels, zoals jan-van-genten, maar ook ongeveer 300 papegaaiduikers. Die komen iedere zomer naar die eilandjes om te broeden. De Franse mensen vinden die papegaaiduikers heel belangrijk. De Franse vogelbescherming heeft zelfs een papegaaiduiker als symbool.

De vogelbeschermers maken zich wel een beetje zorgen, vertelden ze vorige maand. Er waren 60 papegaaiduikers minder op de eilandjes in Bretagne dan het jaar daarvoor. Natuurbeschermers vinden dat het tijd is om zuiniger te zijn op de zee en de eilandjes waar de papegaaiduikers graag komen. Papegaaiduikers zijn dus niet alleen mooi, ze zijn ook bijzonder. Goede reden om deze zomer je verrekijker in te pakken!

    • Hester van Santen