Ophef en onzin

Liever een poes dan een broertje of zusje?

Foto REUTERS / Khalid al Mousily

Kinderen zijn gelukkiger met het gezelschap van een hond of kat dan met een broertje of zusje. Met hun dier zijn ze betere maatjes en hebben ze minder vaak conflicten. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in het Journal of Applied Developmental Psychology (29 januari). Zou het echt?

De onderzoekers baseren zich op interviews met 77 twaalfjarigen die toch al meededen aan een meerjarig onderzoek naar de sociale ontwikkeling van kinderen. Degenen van hen die tenminste één huisdier én een broer of zus hadden, werden geselecteerd voor deze studie. Als er meer huisdieren in het gezin waren, mochten de kinderen hun lievelingsdier uitkiezen.

Meer dan de helft van kinderen in het onderzoek had een hond (31), voor de rest hadden er 27 een kat, vier een konijn, vier een cavia, vier een hamster, vier een vis en één een kip. Ook waren er twee kinderen met een onbekend soort huisdier. De deelnemers moesten tien vragen over verschillende aspecten van hun relatie beantwoorden met een score op een schaal van 1 tot 5. Daaruit konden de onderzoekers de kwaliteit van de relatie berekenen in vier dimensies: bevredigend, kameraadschap, intimiteit en conflict.

Het zal ook niet ingevoerde lezers nauwelijks verbazen dat kinderen aangeven dat ze meer ruzie maken met hun broertjes of zusjes dan met hun geliefde huisdier. Een hond trekt misschien te hard aan de lijn, of een kat springt op het aanrecht, maar hoe kun je boos worden op een vis?

Niettemin gaan de onderzoekers er vanuit dat ze op een serieus verschil zijn gestuit en komen ze tot de conclusie dat het hebben van een huisdier heel belangrijk is voor kinderen.

Daar blijft het niet bij; ze wringen de cijfers verder uit om te concluderen dat honden van alle huisdieren het meest geliefd zijn en dat meisjes hun hond meer geheimen toevertrouwen dan jongens. Hoe is dit artikel in vredesnaam de peer review gepasseerd?

Het wordt helemaal verdacht als blijkt dat dit onderzoek werd gesponsord door Waltham Center for Pet Nutrition, een onderzoeksstation van Mars, producent van hondenvoer. Zouden ze daar nu stilletjes hopen dat mensen massaal een hond in huis nemen?
    • Sander Voormolen