Opgewonden haai zet zijn tanden in Freek Vonk

In de rechter bovenarm van tv-maker en bioloog Freek Vonk zijn de tandafdrukken nog goed te zien. Freek is namelijk gebeten door een Caribische rifhaai, toen hij in het Caribische gebied onder water deze haaien bestudeerde. Met een helikopter is hij naar het ziekenhuis gevlogen. Daar is zijn arm drie uur lang geopereerd. Er zitten nu 100 hechtingen in.

„Deze vriendelijke haaien zijn ongevaarlijk voor mensen”, schrijft Freek op zijn Facebook-pagina. „Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap.” Hoe het mis ging, gaat Freek ons later nog eens vertellen. Wel schrijft hij in koeieletters: „Dit is geen AANVAL geweest. Ik ben GEBETEN.”

Haaien vallen inderdaad zelden mensen aan, vertelt haaienexpert Michaël Laterveer. „Maar dit lijkt toch wel een aanval te zijn geweest.” Tussen mensen en haaien kan het op drie manieren misgaan, legt Michaël uit. „De haai kan denken dat de mens een prooi is. Dat gebeurt alleen bij haaien die jagen op zoogdieren zoals robben. Maar Caribische rifhaaien eten alleen vis en zien een mens nooit als prooi.”

Het kan ook misgaan als mensen met een speciale speer jagen op vissen. „Als de visser dan een vis aan de speer spietst, gaat die vis spartelen. Dat gespartel is voor een haai het signaal: er is een makkelijk hapje te halen!!! Bij het happen let de haai er echt niet op of er misschien nog een arm aan de speer zit”, vertelt Michaël. Alleen was Freek niet aan het speervissen.

Michaël denkt dan ook dat de haai die Freek beet zijn territorium aan het verdedigen was: „Zo van: blijf weg uit mijn gebied!” Dat kan pech zijn geweest: „Misschien had die haai net daarvoor een heftig gevecht gehad met een andere haai. Dan was ie zo opgewonden dat ie daarna de eerste die hij tegenkwam beet.”