Brieven

Onderzoek naar de euro

Mitterrand nam Kohl op sleeptouw

In zijn antwoord op het opiniestuk van Thierry Baudet over de euro (NRC 31/01) schrijft Coen Teulings: „Het is echt niet louter economie wat de klok slaat. Kohl en Mitterrand keken in 1990 aan tegen een ellendige geschiedenis van bloedige conflicten tussen Duitsland en Frankrijk. Mitterrands angst was dat Duitsland opnieuw zijn eigen weg zou kiezen. (...) En dus werd besloten tot de invoering van de euro.”

Het door Teulings gebruikte argument is bezijden de waarheid en getuigt van hineininterpretieren.

Allereerst was Duitsland, 45 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, politiek en economisch al sterk verankerd in Europa. Het was de Franse president François Mitterrand die in 1990 de Duits bondskanselier Helmuth Kohl onder druk zette om de sterke D-mark op te geven voor de euro, om zodoende de structureel zwakke Franse franc blijvend te verdoezelen, in ruil voor de medewerking van Frankrijk aan de Duitse hereniging.

Het economisch machtige Duitsland was immers mordicus tegen een gemeenschappelijke munt. Frankrijk wierp zich in die tijd op als politiek leider van Europa maar kon niet zonder de economische locomotief Duitsland.

Mitterrand maakte handig gebruik van de door sentimenten gedreven scepsis over de Duitse hereniging in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland.


Publicist en oud-uitgever van European Affairs

    • Aysso Reudink