Onderlinge verschillen

Nee, het gevaar voor Europa komt van binnenuit. Pak de langetermijngrafiek van de industriële productie van Italië, Frankrijk en Duitsland er maar bij. Tot de euro beweegden deze lijnen gelijk. Na de invoering van de euro gaat de Duitse lijn sterk omhoog en storten de lijnen van Italië en Frankrijk het ravijn in. Dit komt omdat de Italianen en de Fransen hun gebrek aan productiviteitsgroei vroeger compenseerden door de munt te devalueren. Dit kan niet meer en dat betekent dat de voorsprong van Duitsland op de rest van de landen verder toeneemt. Duitsland heeft als bonus dat het een exportgedreven economie heeft. De zwakke landen zorgen ervoor dat de euro in de afgelopen drie jaar gedaald is met ruim 20 procent. Het gevolg is dat de Duitse goederen voor de rest van de wereld ruim 20 procent goedkoper zijn geworden. Dit stuwt de Duitse economische groei. Of de industriële productie van de verschillende landen komt weer in de pas of de eurozone valt uit elkaar. De divergentie is een groter gevaar dan de acties van Donald Trump.

    • Karel Mercx